Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мартин Панталеев открива XVIII Австрийски музикални седмици

25 април 2014, 17:30 часа • 80719 прочитания

Най-съвършеният синтез между вокалното и симфоничното начало ГУСТАВ МАЛЕР постига в СИМФОНИЯТА-КАНТАТА „ПЕСЕН ЗА ЗЕМЯТА”, която ще бъде представена под диригентската палка на известният цигулар, диригент и композитор маестро Мартин Пантелеев с откриване XVIII Австрийски музикални седмици на 8 май в зала „България“ от 19.00 часа.

Монументалните творби на ГУСТАВ МАЛЕР са онази грандиозна кулминация, която на границата между двете столетия завършва епохата на късноромантичния симфонизъм и същевременно очертава с болезнената си напрегната емоция и гротескна образност пътя към експресионизма на ХХ век. Един от най-дълбоките философи в музиката, Малер осмисля в своите творби вечните теми за човека - в неговото общуване със света, с природата, с Бога, в съкровените му интимни размисли или в големите обобщения за живота и смъртта. Композиторът намира пълно изчерпване на творческия си потенциал в два жанра - симфонията и песента, като постоянно търси връзката между тях. Неговите вокални цикли са с оркестров съпровод, а теми, образи и конкретни музикални мотиви от „Странстващият калфа”, „Вълшебният рог на момчето” и „Песни на мъртвите деца” проникват последователно в повечето от симфониите му, като солиращи гласове или мащабни хорови платна.

Завършена през 1909, „Песен за земята” прозвучава за първи път на 20 ноември 1911, няколко месеца след смъртта на Малер, в Tonhalle в Мюнхен, под диригентството на прочутия Бруно Валтер.

Мартин Пантелеев е роден в София (1976) в семейство на музиканти. Учи в Националното музикално училище „Любомир Пипков”. Продължава образованието си в Националната музи- кална академия „Проф. Панчо Владигеров” в класа по цигулка на проф. Йосиф Радионов. Учи и дирижиране и композиция при акад. проф. Ва- сил Казанджиев и проф. Пламен Джуров. От 1999 като втори диригент на престижната Филхармония на нациите, създадена от Ленард Бърнстейн и Юстус Франц, изнася около 1000 концерта в Европа, Азия и САЩ. От сезон 2011/2012 е главен диригент на Софийската филхармония. Мартин Пантелеев е работил с повече от 30 оркестри, сред които са Берлинските симфоници, Нидерландски симфоничен оркестър и др. Участвал е във фестивалите „Музикален фестивал Райнгау“, „МДР Музикзомер” и „Шлезвиг Холщайн”. Мартин Пантелеев е автор на три симфонии за голям симфоничен оркестър, кантата за хор, оркестър и солисти „Planet Steps“, Концерт за ударни и оркестър и др. Композициите му са изпълнявани в Германия, Китай, Южна Африка, Македония и България.

Мецосопраното Джени Ху, завършва Университета за музика и сценично изкуство във Виена. През 2013 г. се дипломира с отличие. Посещава многократно майсторски класове на Чечилия Бартоли и Силвана Бацони. Още като студентка (2007), Джени Ху дебютира в ролята на Рамиро от операта на Моцарт „Мнимата градинарка“ в Шлостеатър Шьонбрун и в театър Йихай в Шанхай, Китай. През 2012 и 2013 г. участва отново в по- становки на същия театър – в ролята на Полинесо от операта на Хендел „Ариоданте“ и в ролите на Лацули от операта „Звездата“ и на Соркерес от операта „Дидона и Еней“ от Пърсел. Джени Ху концертира често и като солистка на кантатно-ораториални творби с оркестъра „Collegium Dorotheum“ и хора „Cantores Suaves“, под диригентството на Луцио Голино. В едни от най-големите катедрали на Виена тя изпълнява мецосопранови и алтови солови партии от оратории, меси и кантати на Й.С.Бах, от „Стабат матер“ на Перголези, „Маркус-пасион“ от Р. Кайзер и др. През 2011 г. Джени Ху печели III награда от Втория международен конкурс за песенни дуа в София, посветен на творчеството на Г. Малер (в рамките на фестивала „Австрийски музикални седмици“) и III награда и специалната награда на Kонкурса на Международните майсторски курсове „Виенски музикален семинар“.

Тенорът Петер Свенсон е един от най-търсените „Вагнерови“ тенори на нашето време. Роден във Виена, той започва певческата си кариера като соло сопран на прочутия Виенски хор на момчетата. Завършва с отличие Консерваторията и Университета за музика и сценични изкуства във Виена. Носител е на наградата на името на Биргит Нилсон от международния певчески конкурс „Рихард Таубер“ в Лондон през 1991 г. През 1992 г. получава стипендията на Обществото Рихард Вагнер. Открит от диригента Клаудио Абадо, Петер Свенсон получава договори от Виенската държавна опера за периода 1989-91. С всички основни партии на героични тенори в репертоара си той се изявява успешно през последните години в много постановки от Вагнеровия „Пръстен“ – ролите на Зигмунд, двамата Зигфрид, Тристан, Танхойзер, Лоенгрин, Парсифал, Ерик. В репертоара му са също и други партии: Канио (Палячи), Херман (Дама пика), Де Грийо (Манон), Исмаел (Набуко), Айзенщайн (Прилепът) и др. Петер Свенсон е пял на много от най-големите световни оперни сцени, между които Миланската скала, оперните театри в Атина, Хамбург, Буенос Айрес, Дрезден, Рим, Дойче опер Берлин, Барселона, Женева, Осака и др. Работил е с много от водещите и именити диригенти като Клаудио Абадо, Сър Джордж Солти, Джон Елиът Гардинър и мн. др. Петер Свенсон е предпочитан гост и на известни концертни подиуми и оркестри по света като изпълнител на солови тенорови партии.

Билети на касата на Софийска филхармония, както и в мрежата на TICKET PLUS- http://ticketplus.bg/search.php?venue=Bulgaria%20Hall

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес