Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Литовски спектакли закриват One Dance Week 2018

11 октомври 2018, 11:43 часа • 496 прочитания

През последния четвърти уикенд на One Dance Week 2018 фестивалът обръща поглед към Литва с впечатляващи спектакли, носители на най-престижни литовски награди. Те се играят в Дом на културата "Борис Христов", Пловдив.

В ГОДОС (12 октомври) танцовата компания AURA Dance Theatre и една от водещите хореографи на Литва Бируте Летукайте пресъздават на сцената популярни митове от балтийската държава. Представлението е в две части, а към литовските артисти се включват и норвежците от Panta Rei Dance Theatre, които интерпретират отдавна изчезналата от езика дума "godos" като "песен на душата".

В събота, 13 октомври, закриващият уикенд на One Dance Week 2018 навлиза в света на магическия реализъм на компютърните игри и литературата със спектакъла GAME OVER. Двамата герои в GAME OVER прескачат от едно "игрално" ниво в друго, провокирайки въображението на зрителя чрез движения, визуални ефекти, музика на живо и омагьосания син пуловер от разказа на емблематичния аржентински писател Хулио Кортасар.

Честта да закрие 11-то издание на One Dance Week заслужено - и напълно тематично - е дадена на трима литовски изпълнители, които иронизират творческия процес, гилдията и танцовата сцената в родината си. На 14 октомври те отговарят на въпроса какво представлява съвременният танц с много чувство за хумор и самоирония. СЪВРЕМЕННО? надниква зад кулисите и не спестява нищо от живота, работата, вдъхновенията и трудностите на днешните танцови артисти.

Ева Петрова
Ева Петрова Отговорен редактор
Новините днес