Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Русе спират топлата вода през април и май

30 март 2015, 13:24 часа • 10913 прочитания

"Топлофикация" - Русе ще спре работа след Великденските празници, като близо 50 000 души ще останат без топла вода за около месец. Решението, взето от ръководството на дружеството, е компромисно, за да не се стигне до уволнение на работници и фалит на фирмата. На пресконференция, дадена от депутата Георги Недев и изп. директор на дружеството Севдалин Желев, стана ясно, че засега стачка няма да има, предаде БГНЕС.

Припомняме, че днес се очаква окончателно да станат ясни новите цени на топлата вода и парното. Със сигурност ще има поевтиняване - межу 6 и 13% за различните градове. ДКЕВР трябва да вземе решението на закрито заседание. "Топлофикация" - Русе обаче е сред трите, заедно със Сливен и Перник, които ще бъдат ударени заради промените за високоефективното комбинирано производство. Вече има твърд ангажимент според Закона за енергетика да не се купува скъп ток от комбинирано производство, което не е достатъчно ефективно.

Сега, на практика "Топлофикация" - Русе ще изтегли напред във времето ремонтната си програма. Обикновено профилактиката и липсата на топла вода е през юли и август, а сега ще бъде в периода април-май. "Така ще може да компенсираме загубите, които ще натрупаме при работа, когато няма да ни изкупуват високоефективната електроенергия", обясни Желев. Както е известно, след законовите промени, влезли в сила от началото на март, електроенергията над прогнозните количества няма да бъде изкупувана от топлоцентралите. Количествата, определени през юли 2014 г., ще бъдат достигнати през април и така "Топлофикация" - Русе ще работи на загуба.

Севдалин Желев уточни, че няма да бъдат освобождавани хора. Ремонтният персонал ще бъде зает в ремонтни дейности, а част от оперативния персонал може би ще бъде пуснат в отпуск.

Синдикатите засега остават в стачна готовност, но надеждите са, че няма да има стачки, тъй като до два-три месеца се очаква да бъдат приети нормативни актове, които ще регулират излизането на "Топлофикация"-Русе на свободния пазар за продажба на електроенергия.

Освен битовите потребители, без топла вода за месец ще останат 18 детски градини, 20 училища, обществени сгради, болницата и др.

Снимка: Архив

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес