Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ученици ще предлагат решения за проблемите на влажните зони

23 януари 2019, 17:48 часа • 1356 прочитания

Русенският университет „Ангел Кънчев“ със съдействието РИОСВ – Русе организира надпревара и мозъчен щурм сред тинейджърите за провеждане на мероприятия за опазване на влажните зони - видимо намаляващи екосистеми в Дунавската равнина. Темата на състезанието е „Влажните зони - естествено решение на проблемите с изменението на климата“ е посветено на Световния ден на влажните зони – 2 февруари, предаде кореспондентът на Actualno.com.

В инициативата ще участват гимназисти от XI и XII клас, привлечени от злободневната тема за влажните зони по поречието на река Дунав. Те трябва да представят реферат след решаването на поставената задача.  

Авторитетно жури, съставено от университетски преподаватели, експерти от РИОСВ и гостуващи експерти ще оценява по шестобалната система и класира рефератите. С тази оценка се дава възможност на гимназистите да кандидатстват (и предварително) за следване по специалност „Екология и техника за опазване на околната среда“ на Русенския университет „Ангел Кънчев“. Конкурсните реферати ще се приемат до 17:00 часа на 8 февруари 2019 г.

Припомняме, че влажните зони са територии или акватории, изпълняващи екологични функции на регулатор на водния режим и местообитание на специфична екосистема от флора и фауна. Те могат да бъдат естествени или изкуствени водни обекти с постоянни или временни води (езера, блата и тресавища) със сладка вода или морски крайбрежия с дълбочина до 6 м със солена вода.

Юрий Илиев
Юрий Илиев Отговорен редактор
Новините днес