Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След 35 г. в Русе отново се организира обществено допитване за нова транспортна схема

25 октомври 2018, 14:11 часа • 1826 прочитания

Мащабно проучване на мнението на хората ще е фактор за цялостната реорганизация на обществения транспорт както в Русе, така и на територията на цялата община. Последната транспортна схема е била разработена преди 35 години.

Първият етап от актуализацията, който вече се изпълнява, е свързан с редица проучвания. На територията на община Русе ще бъдат анкетирани 3200 жители, които ще информират за своите навици, предпочитания, желания и начин на придвижване сега. След обработка на данните от анкетите ще стартира второто проучване, наречено „Броящ пътник“, което ще покаже интензивността на трафика на градския транспорт. Така ще се установят критичните моменти в часовете пик, натоварването на линиите от градския транспорт през празничните и почивните дни и други важни аспекти от градската мобилност.

Вторият етап включва актуализиране на транспортната схема въз основа на демографските данни и резултатите от предходните проучвания. Той предвижда и обществено обсъждане с граждани, браншови и неправителствени организации и работодатели.

Новата транспортна схема и реорганизираните разписания на превозните средства ще са третия, финален етап. За целта се използва използван специален софтуер, за да се избегне субективизма и риска от човешка грешка.

Водещ принцип, на който ще се базира новата транспортна схема, е разделянето на автобусния от тролейбусния транспорт. Така ще се избегне дублирането на линиите и  нелоялната конкуренция между превозвачите.

Финансирането на новата транспортна схема се осигурява от два източника. Част от средствата – 96 000 лв. са предвидени по проект „CIVITAS ECCENTRIC. Иновативни решения за устойчива мобилност на хора в периферните градски квартали и товарна логистика без вредни емисии в градските центрове“. От общинския бюджет са осигурени допълнителни 222 000 лв.

Окончателният документ ще е готов през лятото на следващата година, когато се одобри от Общински съвет - Русе.

Юрий Илиев
Юрий Илиев Отговорен редактор
Новините днес