Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русенските митничари увеличиха 10 пъти събирането на акциз от варене на ракия

02 януари 2019, 14:53 часа • 2794 прочитания

След извършени проверки на домашните спиртоварни в областите Русе, Силистра и Разград през втората половина на 2018 г. над 7 пъти са се повишили постъпленията от платени акцизи, отчитат от митническата дирекция в Русе.

От септември до средата на декември приходите от частните казанджийници са стигнали 116 507 лева, докато за първите осем месеца на изминалата година хазната е получила само 16 хиляди лева за домашна ракия. Скокът на платените налози е резултат на засиления контрол от страна на държавните служители, напомнят от финансовото министерство.

През есента в продължение на три месеца митничарите са обикаляли домашните ракиджийници в района. Нарушенията са открити при воденето на акцизната и данъчната документация. Собствениците не изисквали справка-декларация от клиентите, че материалите са тяхна продукция.    

Инспектирани са 22 казана, 13 от стопаните са били санкционирани за различни нарушения и са признали вината си чрез сключени с властта споразумения за глоби. Събраните наказателни такси са 5200 лева, но проверките са оказали впечатляващ ефект, след анализ на постъпленията в края на годината.

Юрий Илиев
Юрий Илиев Отговорен редактор
Новините днес