Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русе даде безвъзмездно летището си на Крушарски и Търницов

24 януари 2023, 16:23 часа • 3070 прочитания

Скандален случай в Русе – бизнесмените Христо Крушарски и Антони Търницов получиха безвъзмездно правото да ползват летището в града за срок от 10 години. Това става чрез тяхното съвместно дружество „Еърпорт Русе“ ООД, създадено специално за тази цел.

Решението беше взето от Общинския съвет на Русе след повече от три часа дебати, предаде БТА. В крайна сметка извънредната точка в заседанието, внесена от кмета на града Пенчо Милков (БСП), мина с 47 гласа „за“ и само един „против“.

Своеобразният "подарък" отива за дружеството, съставено от българските фирми „Щраплан“ ЕООД, със собственик и управител Търницов, и „Стройпроект ЕООД“, чийто собственик на капитала е Крушарски. Двамата бизнесмени получиха летището само срещу обещание да инвестират 14 милиона евро за идното десетилетие.

Христо Крушарски доскоро беше собственик на футболния Локомотив Пловдив. Освен това неговата „Стройпроект“ се занимава с производство на „системи за въздействие на времето, системи за защита от градушки и увеличение на валежите“ от три години и има собствени самолети, базирани в Горна Оряховица.

ОЩЕ: Бившият собственик на „Локо Пловдив“ изцяло пое градушките над България

Търницов беше кандидат за купувач на концесионния договор за Летище Горна Оряховица миналата година.

Пред журналисти в петък двамата, заедно с кмета на Русе, представиха инвестиционното си предложение. Пенчо Милков каза, че това са „българи, които застават с лицата си, имат познания, опит и средства, които желаят да вложат веднага в Летище Русе“. Днес той допълни, че освен това общината вече няма да отделя от бюджета си над 100 000 лева годишно за поддръжка и охрана на летището.

Пред общинските съветници пък Крушарски заяви, че до април тази година е необходимо летището да бъде сертифицирано за полети. "Намеренията ми са сериозни. Ако гласувате днес, утре ще съм на терен", каза още бизнесменът преди вота в местния парламент. Целта била да има и международни полети, с които "да обслужваме и Румъния".

Инвестиционното предложение предвижда три етапа на развитие. На първо време, приоритет е ограждането на имота, ремонт на пистата и осветяването ѝ, за да има и нощни полети. Целта е с времето да са налице необходимите подобрения и лицензи, които да позволят и пътнически полети. По думите на Антони Търницов - подобренията в първия етап ще дадат възможност и други клиенти да използват летището.

"Така всеки допълнителен клиент ще е от полза и за нас, защото ще е част от възвръщането на средствата, които трябва да вложим", каза Търницов.

Съгласно договора - в рамките на 24 месеца дружеството трябва да извърши необходимите текущи ремонти и да изработи документите, нужни за ползването му като гражданско летище, да се изготви генерален план за развитие, ремонт на пистата, изграждане на осветление, видеонаблюдение и други. Ако това не бъде изпълнено, общината ще прекрати договора без предизвестие и без да дължи обезщетение, а всички материални и нематериални блага, направени от инвеститорите, остават нейна собственост.

Според депутата от "Продължаваме промяната" Рена Стефанова през 2022 г. кметът на Русе е отказал да прехвърли собствеността на летището на държавата, която е имала намерения да го възставнои и да организира извършване на полети.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес