Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Общински транспорт Русе" спечели делото за електрическите автобуси

16 декември 2022, 14:01 часа • 3861 прочитания

Върховният административен съд потвърди решението на КЗК от 6 октомври, с което бе отхвърлена жалбата на отстранен участник в поръчката за доставка на електрически автобуси.

Процедурата бе стартирана от дружеството „Общински транспорт – Русе“ през януари тази година с прогнозна стойност 14,250 млн. лв. без ДДС.

Оферти подадоха 7 участници, като 5 от тях бяха отстранени без да се стигне до отваряне на ценовите им предложения.

На първо място бе класирана фирмата „Биофрог ЦЗ“ ЕООД - собственост на чешкия гражданин Емил Кимак, чиято оферта е 14,2 млн. лв. Второто място пък е за „Авто Инженеринг Холдинг Груп“ ЕООД на Юлиян Димов.

Отстраненият консорциум „Екселор-Каргомакс“ обжалва процедурата последователно в КЗК и ВАС, но жалбата му с окончателно решение от 14-ти декември е обявена за неоснователна.

„С оглед на това решението за избор на изпълнител на поръчката влиза в сила и следва в законоустановения срок да бъде сключен договор с избрания доставчик на тролейбусите“, уточняват от местната управа.

Поръчката с предмет „Изпълнение на дейности за подобряване качеството на атмосферния въздух на Община Русе чрез закупуване, доставка и въвеждане в експлоатация на електрически превозни средства - 12 (+/-1)-метрови тролейбуси“, е част от проекта за подобряване качеството на атмосферния въздух в Русе. Финансиране е от ОП „Околна среда“.

Видно от публикуваната документация по поръчката подизпълнител на „Биофрог ЦЗ“ ще бъде чешката компания „SOR Libchavy spol. s.r.o“ със 78% дял в нея.

Тя е създадена през 1991 г.  за производство на автобуси с акцент върху евтината експлоатация, предназначени не само за вътрешния, но и международния пазар. Автобусите на SOR се движат в Словакия, Полша, Холандия, Сърбия, Люксембург, Русия, Дания, Германия, Естония, Литва, Латвия, Украйна, Хърватия, Белгия, България, но също и във Фарьорските острови например. SOR доставя широка гама от различни дължини на превозни средства. В началото стартирали с автобуси 7,5 м дължина. На този етап вече не ги произвеждат, предлагат стандартни автобуси с дължина от 8,5 до 12,5 метра и шарнирни коли с дължина 18,75 метра. Постепенно започват да произвеждат автобуси, задвижвани от компресиран природен газ (CNG), електробуси и тролейбуси. Експериментално са построени и два автобуса с хибридно задвижване, сочи информация в сайта на компанията.

ОЩЕ: Услугата за споделени електрически скутери стартира в Русе

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес