Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето кои партии и коалиции ще имат общински съветници в Русе

30 октомври 2023, 16:36 часа • 3970 прочитания

В Русенска област на местните избори 2023 на балотаж ще се явят кандидатите за кмет на Русе, на Борово и Две могили. В областния град досегашният кмет от БСП Пенчо Милков ще се изправи срещу представителя на ГЕРБ Иван Иванов, предава БНР.

Още: Засега: В четири района на София кметове от раз, в останалите - балотаж

Общините Бяла, Вятово, Иваново, Сливо поле и Ценово вече имат избрани кметове на първи тур и всичките те са от партия ГЕРБ. Това са Димитър Славов от Бяла, д-р Мехмед Мехмед от Вятово, Георги Миланов от Иваново, Валентин Атанасов от Сливо поле и Петър Петров от Ценово. Балотаж ще има в Борово, където един срещу друг ще се изправят кандидатите на БСП и на ГЕРБ. В Две могили също ще изберат кмета си идната неделя между представителите на ГЕРБ и СДС.

В Русе битката ще е между Пенчо Милков и Иван Иванов, а разликата между двамата на този етап е 21.77%, като лидер е Милков от БСП.

Още: Балотажът в София остава непроменен и при 65% обработени протоколи

Ниска активност

Тези местни избори ще се запомнят с изключително ниската активност на избирателите, която не успя да достигне 30-те процента. За сметка на това се увеличи броят на недействителните бюлетини, които за съветниците само в Русе са 6057. В две избирателни секции обаче от Общинската комисия са констатирали сериозни нарушения - действителни бюлетини са били описвани като недействителни, каза председателката на ОИК Милена Хинкова и допълни:

"Там имаше и такива, които си бяха съвсем редовни. Но след преброяваето ги приеха за действителни"

В състава на Общинския съвет влизат представители на 11 партии и коалиции, като най-многобройни ще са отново групите на БСП и ГЕРБ.

Още: Кметовете на 7 от 10 общини в Смолянско са избрани на първия тур

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес