Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всеки трябва да я знае: лесна рецепта за домашен ябълков оцет

24 септември 2022, 19:00 часа

Сега е времето, в което се приготвят различни вкусотии за зимния период. Туршии, компоти, сладка и конфитюри - но защо към тях да не добавим и домашен оцет например? Той е много полезен, с по-високо качество и не се приготвя трудно. Спомага за поддържането на добра чревна флора, тъй като ни защитава от бактерии и гъбички, а и съдържа пробиотици. 

Най-добре е да се доверим на бабините изпитани рецепти, за да сме сигурни в качеството и вкуса на продукцията си. Днес сме ви подготвили лесна рецепта за домашен ябълков оцет. Вижте как бързо може да го приготвите сами вкъщи.

Невероятните свойства на винения оцет

Рецепта за ябълков оцет

За приготвянето му ще са ви необходими:

    Ябълки - сорт по избор или микс;
    Буркан;
    ластик;
    Захар;
    Питейна вода;
    Парче плат.

Начин на приготвяне:

Като за начало трябва да подготвите ябълките, а вече споменахме, че сортът им е без значение. Нарежете ги на четвъртинки и премахнете семките, а след това отделните парчета разрежете още наполовина. Поставете кубчетата в буркана - в различните рецепти се използват или количество ябълки за половин буркан, или за целия му обем - вие може да го приготвите по ваше усмотрение. Прибавете и захарта.

Количеството захар се пресмята спрямо големината на буркана ви - ако е голям - голяма чаша за безалкохолно например, ако е по-малък буркан - една кафеена чашка захар. Разбъркайте внимателно ябълките и захарта в буркана, като си помагате с дървена лъжица. Захарта се използва за по-бързото активиране на ферментацията. Долейте с вода и след като сте разтворили напълно захарта, покрийте буркана с парчето плат. Съхранявайте на тъмно и студено място като мазе например.

През първата седмица от процеса на ферментация оцетът се разбърква веднъж на ден. След това от 8-и до 14-и ден се разбърква през ден. До 22-я ден трябва да е започнало образуването на балончета в буркана, които да индикират за успешно ферментиране. При отваряне на буркана ароматът трябва да наподобява алкохолния.

До ден 30 оцетът се разбърква на всеки 2-3 дни. След това премахнете ябълките и прехвърлете течността в чист буркан с метална капачка. Завийте леко буркана и оставете да престои още 4 седмици, след което оцетът ви е готов за използване. Можете да го прецедите или да го оставите така - по ваш избор.

Ако не искате да изхвърляте отделените ябълкови парчета, може да ги използвате за приготвяне на ферментирал ябълков сок - добавят се към пресен сок от ябълки, поставя се парче плат и след 3 дни сокът ви е готов.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес