Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всеки може да приготви най-вкусната морковена торта – ето как

15 септември 2023, 13:00 часа

Морковите, които са станали част от менюто ни от хилядолетия, имат азиатски произход, но са култивирани в Европа от толкова дълго, че броят на рецептите с моркови е безчетен. Любопитен момент е, че освен употребата им за солени ястия, супи, салати, туршии и прочие, морковите имат своето място и в сладките изкушения – сокове, сладкиши и дори торти. Ще ви представим рецепта за най-вкусната морковена торта, която е толкова лесна за приготвяне, че е по възможностите на всеки, дори да не е с опит в сладкарството.

Най-разпространени са морковите, чиито цвят е оранжев – дължи се на каротеноидите в тях, но все по-популярни стават и различно оцветените моркови – червени, сини, зелени, лилави, които, ако ги използвате в тортата си, ще придадат пъстрота и свежест на сладкото изкушение.

Освен вкусни, универсални – подходящи както за солени, така и за сладки изкушения, морковите са и изключително полезни. Макар този зеленчук да е с висок гликемичен индекс, тортата, приготвена от моркови, е в пъти по-пълноценна храна от тази, чиито блатове са приготвени с брашно. Така че ако полагате грижа за фигурата и здравето си, но обичате сладичко и се колебаете дали да пренебрегнете здравословното меню за сметка на вкуса, тази рецепта за най-вкусната морковена торта е точно за вас – с нея не правите компромис и не избирате между здравето и небцето си.

Маслен кекс с ванилия: Сладко изкушение

Ползи от консумацията на моркови

Последните проучвания сочат, че само няколко моркова на ден  са достатъчни, за да се погрижите за сърдечно-съдовата си система и да осъществите превенция против някои неврологични заболявания. Други ползи от консумацията на моркови са:

  • Доставят на организма необходимата доза витамин А. Един-единствен морков е достатъчен за целта. А както знаете, витамин А е безценен за зрението и здравето на очите и е средство за превенция на свързаната с възрастта макулна дегенерация. Антиоксидантите лутеин и зеаксантин, открити в морковите, също подобряват здравето на очите.
  • Въпреки че морковите са с висок гликемичен индекс и с по-високо съдържание на захар в сравнение с други зеленчуци, те са чудесно средство за превенция на диабета. Това е възможно благодарение на каротеноидите – доказано е, че хората с по-ниски нива на каротеноиди имат по-високи нива на кръвна захар на гладно и са по-застрашени от диабет.
  • Последните проучвания сочат, че консумацията на моркови намалява риска от развитие на рак на белия дроб, колоректален рак, рак на простата и левкемия. Това се дължи на богатото съдържание на антиоксиданти в тях.
  • Морковите помагат за регулиране на кръвното налягане, като помагат за баланса на нивата на натрий и за изхвърлянето на излишния натрий и течности от тялото, което е кратък път към регулиране на кръвното налягане и поддържането му в норма.

Рецепта за полезната и най-вкусната морковена торта

След като разбрахте защо консумацията на моркови е толкова полезна, време е да запретнете ръкави и да се насладите на ползите по най-сладкия начин – с торта. Някои рецепти съдържат и съставки, характерни за всяка торта – като брашно например, но ние сме ви приготвили много по-здравословен вариант, при който брашното е изключено от рецептата и заменено само от моркови. За блата на тази торта ще са ви нужни:

МЪФИНИ с какао и парченца шоколад: Неустоимо вкусни

  • 200 гр. моркови,
  • 50 мл. прясно мляко,
  • 4 малки или 3 големи яйца,
  • 120 гр. захар,
  • 200 гр. бадеми, които трябва да смелите,
  • 50 гр. масло, което трябва да разтопите,
  • 1 портокал, на който ще използвате сока               ,
  • 50 гр. кокосови стърготини,
  • няколко лъжички какао, по лъжичка ванилия, бакпулвер, канела, настъргана кора от лимон и портокал.

Необходими съставки за крема за най-вкусната морковена торта

Само 4 съставки са нужни за крема, макар че може да експериментирате и да използвате различни варианти за крем според вкуса, личните ви предпочитания и наличните продукти в кухнята. За този, който ви предлагаме, са ви необходими само пакетче ванилия и по 200-150 грама шоколад, сирене крема и течна сметана. Този крем може да приготвите и ден преди самата торта. Изисква време за престои в хладилника – поне 8 часа, но не е труден за приготвяне. Шоколадът – натрошен – и сметаната се размесват с пасатор, след което се оставят в хладилник. Преди да го поставите върху тортата се прибавя крема сиренето.

Как се приготвя блатът за най-вкусната морковена торта?

Блатът изисква повече умения от крема най-вече защото съществува риск от разпадане, тъй като не използвате брашно. Иначе се забърква лесно. Следвайте тези стъпки:

-          Кокосовите стърготини и морковите се заливат с млякото и изцедения портокал и се оставят да престоят около час. Целта е да станат мекички.

-          Яйцата се разбиват със захарта, добавят се всички подправки и накрая маслото. Сместа се разбърква добре с предходната и се разделя на две. Ще се наложи да изпечете получената смес на два пъти – необходими са ви два блата. Първо, защото между тях ще сложите крем, което ще направи тортата по-цветна и вкусна, и второ, защото блатовете са крехки и един дебел блат няма да е удачен за работа. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути.

-          Редите блат, крем, блат, крем. Може да поръсите с ядки, цветни пръчици, да украсите с ядливи цветя или да поставите фигури – украсата оставяме на вас.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес