Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези люти чушки с оцет и чесън в буркан са любими на много българи

02 септември 2024, 14:35 часа

Вкусът на домашно приготвени люти чушки с оцет и чесън е нещо, без което много българи не могат. Тази класическа рецепта предлага уникална комбинация от пикантност, киселина и леко сладък привкус, която събужда апетита и добавя свежест на всяко ястие. Приготвени по правилния начин, тези чушлета не само ще ви зарадват с богатия си вкус, но и ще станат любима част от вашата трапеза през студените месеци. Нека видим как да ги приготвим!

Необходими продукти

За приготвянето на един буркан с люти чушки с оцет и чесън ще ви трябват:

  • Люти чушки (количество според размера на буркана)
  • 2 супени лъжици олио
  • 1 аспирин
  • Няколко листа целина или лозови листа
  • 2-3 скилидки чесън
  • 1 супена лъжица сол
  • 10 супени лъжици оцет
  • 2 супени лъжици захар

Тази апетитка с домати и люти чушки е подсладила живота на поколения българи

Ако желаете да приготвите повече буркани, просто увеличете пропорционално количествата на всички съставки.

Подготовка на съставките

Първо, вземете подходящ буркан и на дъното му сипете олиото и оцета. Добавете цели скилидки чесън и захарта, които ще придадат на маринатата леко сладък и ароматен вкус. След това стрийте аспирина на прах и го смесете с малко сол – тази комбинация ще помогне за дълготрайното съхранение на чушките и ще предотврати развалянето им.

чушки

Опукване и подреждане на чушките

Следващата стъпка е да опукате лютите чушки на загрята скара или в тиган. Това не само ще подобри вкуса им, но и ще ги направи по-меки и подходящи за мариноване. Докато чушките все още са топли, подредете ги плътно в буркана, като притискате добре. По време на реденето поръсвайте с малко от сместа от аспирин и сол, за да осигурите равномерното им осоляване и съхранение.

Как се приготвят студено мариновани люти чушки

Завършване и запечатване на буркана

Когато бурканът е пълен с чушките, завършете с няколко листа целина или лозови клонки и листа отгоре. Те не само ще придадат допълнителен аромат, но и ще запазят чушките на място. Затворете плътно буркана с капачката и го обърнете с капачката надолу. Покрийте го с кърпа и оставете да се охлади напълно. Това ще помогне на всички вкусове да се смесят и да проникнат в чушките, като същевременно ще създаде вакуум в буркана, което ще удължи срока на съхранение.

След като бурканът е напълно изстинал, вашите пукани люти чушки с чесън и оцет са готови за консумация. Те са чудесно допълнение към всякакви ястия – от салати и мезета до традиционни български гозби. Насладете се на пикантния им вкус и ги споделете с близки и приятели.

Добър апетит!

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес