Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тестото ще бухне за минути, ако направите това

12 януари 2024, 12:16 часа

Печивата, закупени от магазина, не могат да се сравнят с тези, приготвени у дома. Но ако искате да получите вкусни и ароматни лакомства, трябва да знаете някои тънкости при приготвяне на тестото с мая.

Тази съставка често се добавя по време на приготвянето на тестото за кифли, козунаци и други тестени изделия. Но често се оказва, че тя не работи и тестото не бухва достатъчно.

Причините може да са различни. Например, използването на студени съставки, грешки в пропорциите и др. Но ситуацията може да бъде коригирана. В този случай ще бъдат полезни няколко трика, използвани от опитни готвачи.

Подправката, която само опитните домакини слагат в тестото

Как да спасим тестото с мая?

Купата с тестото трябва да се постави във фурната, която е предварително загрята до 50 градуса. В този случай трябва да поставите и купа с вода на дъното на фурната. Само след няколко минути тестото ще бухне.

Има и друг начин. За целта трябва да излеете вряща вода в дълбока тенджера и да поставите купа с тестото върху нея, като преди това я увиете с кърпа. Тази водна баня ще помогне за регулиране на нивото на влага, което ще окаже положителен ефект върху действието на маята. В крайна сметка тестото ще стане пухкаво и ефирно.

В случая трябва да знаете и още няколко трика:

  • Използвайте първокласно брашно, така че тестото ще се окаже пухкаво и ефирно. 
  • Заменете част от брашното с картофено нишесте, тогава вашите печива ще бъдат свежи и меки дори на следващия ден. 
  • Не забравяйте да пресеете брашното през сито - това ще придаде ефирна структура на тестото. 
  • Ако разреждате брашно във вода (мляко и други течности), тогава постепенно изсипете течността в купата с брашно и разбъркайте добре, а не обратното.
  • Ако добавите малко сол към брашното, тогава при смесване с вода ще избегнете образуването на бучки. 
  • За да приготвите тесто за пържени или печени тестени изделия, използвайте кефир със стайна температура, така че тестото ще бъде най-мекото и нежно. Ако нямате кефир у дома, заменете този продукт с кисело мляко, за предпочитане домашно. 
  • За да сте сигурни, че втасването на тестото не се забавя и печенето ще е успешно, използвайте съставки само на стайна температура, когато приготвяте тестото. 
  • За да приготвите пухкаво и бухнало тесто с мая, използвайте само висококачествена прясна мая, тя има приятна алкохолна миризма.

За да приготвите бухнало тесто с мая, загрейте всички течни съставки до 30-35 градуса по Целзий, в противен случай маята ще загуби своята активност. Ако нямате мая у дома, заменете я с половин чаша бира или чаша леко ферментирала заквасена сметана. Ако използвате яйца за приготвяне на тесто с мая, тогава добавете жълтъците заедно с маята, а разбитите белтъци накрая, Добавете пяната от белтъците в тестото, а не обратното.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес