Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Телешко варено по турски – знаете ли как се нарича ястието?

26 февруари 2024, 08:08 часа

Месните ястия и предястия са характерни за турската кухня, която впечатлява с богатото меню, приготвено, за да се храните с удоволствие, хапка по хапка, наслаждавайки се на вкусовете и ароматите. Не е случайно шеговитото твърдение на гастрономите, че на света съществуват само три основни кухни – турска, френска и китайска, а твърде вероятно е и да не е шега, а факт. Автентичните турски месни ястия са популярни, приготвени и поднасяни по целия свят, като в тях основно място заема телешкото месо, тъй като свинското не е на почит в южната ни съседка – религията забранява консумацията му, поради което мястото му е заето от овнешко и телешко месо.

Месните предястия също като основните ястия заемат основно място в турската кухня, като характерно за тях е, че се ядат направо с пръсти и че в някои ресторанти не се сервира друго освен предястия – те са толкова богати, засищащи и големи като порции, че може да се нахраните с тях и без да поръчате основно ястие. Ако все пак държите на основно, препоръчваме ви горещо телешко варено по турски. Знаете ли как се нарича ястието?

Телешко варено по турски – знаете ли как се нарича ястието?

Още: Бърз и пухкав тутманик, приготвен за 15 минути

Телешкото е сред основните меса, които се консумират в Турция, заедно с овнешкото, които достойно заместват свинското и удовлетворяват нуждите на южните ни съседи  от качествени протеини. Често от месото се прави т.нар. варено. У нас също приготвяме телешко варено, но оригиналната турска рецепта се различава от нашата, макар незначително, а оригиналното име на телешкото варено, с което го наричат в Турция, е хашлама.

Каква е разликата между телешкото варено, което приготвяме у нас, и хашлама?

У нас телешкото варено се приготвя както като основно ястие, така и като курбан за здраве и благоденствие. Рецептата, по която се приготвя телешко варено у нас, е много сходна с оригиналната турска рецепта за хашлама. Защо тогава вкусът е различен и още от първата лъжичка осъзнаваме, че телешкото варено по турска рецепта крие някаква тайна съставка? В рецептата наистина има съставка, традиционна за хашлама,  която не присъстваща в нашенското телешко варено – лимонът и специалната застройка, която в Турция приготвят с него за хашлама.

Оригиналната рецепта за телешко варено по турски – какви съставки са ви нужни

Още: Тази турска баклава с локум е истински хит у нас

Освен въпросът телешко варено по турски – знаете ли как се нарича ястието, който традиционно се задава, друга тема, която вълнува любителите на турската кухня, както и домакините, решили да приготвят и поднесат хашлама на семействата си, е каква е автентичната рецепта за ястието и как точно го приготвят в Турция.

За да приготвите хашлама, ще са ви нужни:

  • половин килограм телешко месо, като имайте предвид, че хашлама може да се приготвя и с овнешко,
  • по 2-3 броя малки или по 1 голям картоф, глава лук и морков,
  • подправки – сол,  черен пипер – на вкус и според предпочитанията ви.

За уникалната застройка за телешкото варено по турски, наречено хашлама, която отличава ястието от телешкото варено, приготвяно у нас, ще са ви нужни:

Още: Меки като памук милинки, готови за 30 минути

  • 2 с.л. брашно,
  • 2 жълтъка,
  • сокът на два лимона, като именно този лимонов сок и свежият му горчив вкус е онази първа разлика, която небцето ни усеща, вкусвайки първата лъжичка хашлама.

Как да приготвим хашлама по оригинална рецепта от южната ни съседка стъпка по стъпка

Приготвянето на хашлама до момента, в който трябва да застроите ястието, не се отличава съществено от родната рецепта и от начина, по който у нас приготвяме ароматно телешко варено.

  1. Сварете телешкото месо, измито и нарязано, в подходящ съд с 1.5 литра вода, като не забравяте да отпенвате.
  2. Прибавете лука, почистен и нарязан на ситно.
  3. Когато телешкото месо омекне, е време да прибавите зеленчуците – морковите и картофите.
  4. Добавете подправките и оставете ястието да се свари до готовност на месото и зеленчуците.
  5. Последната стъпка от приготвянето на хашлама е застройката. За да я приготвите, разбъркайте внимателно и продължително съставките за нея, докато стане гладка смес. Предизвикателство е да я добавите в съда с врящо телешко варено, без да се пресече. Нашите баби и кулинарните майстори съветват да изравните температурите на вареното и застройката, като добавите черпак от врящия бульон към застройката, за да я стоплите. След това бавно и внимателно, както и с непрекъснато бъркане, добавете застройката към телешкото варено и гответе още 5 минутки.
  6. Свалете от огъня.

Още: Коя подправка за телешко варено го прави истинска разкошотия

Ястието се поднася горещо и обикновено с препечени филийки. Да ви е вкусно!

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес