Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази зелева чорба с праз гони вирусите надалеч

29 януари 2024, 11:44 часа

Супите отдавна се смятат за основа на обедно меню. Може би затова има доста рецепти за класически супи, които са известни и обичани от всички - зелева чорба с праз. Днес ще приготвим тази класика в зимните дни. Това ястие се счита за класическо от първата лъжица: невероятно деликатен вкус и кадифена текстура я правят просто перфектна. Приготвя се от праз, картофи, лук, зелева чорба. Особеността на супата е, че може да се сервира както топла, така и студена.

Няколко съвета за приготвяне на зелева чорба с праз

За да постигнете перфектния вкус и текстура на вашата супа, следвайте тези съвети. Изберете голям праз, защото ще ни трябва само бялата част. Също така не забравяйте да изплакнете праз лука обилно, преди да го нарежете, тъй като между листата и слоевете често остава пясък, който след това може да попадне в съда.

За най-добра текстура на супата използвайте картофи с жълта месеста част, тъй като кръглите или младите картофи могат да придадат на супата гумена текстура.

Кашкавалена КРЕМ супа със сметана: Опитайте нещо ново!

Рецепта за зелева чорба с праз

Необходимите съставки

·        1 л – зелева чорба

·        500 мл – вода

·        Олио – 30 г

·        Един голям праз лук – 1 брой

·        Обикновен лук – 2 броя

·        Средно големи картофа – 4 броя

·        Фиде – 2 шепи

·        Чубрица – 2 щипки

·        Сол на вкус (зелевага чорба е солене и внимавайте със солта)

·        Черен пипер

Застройка:

·        2 жълтъка

·        2 супени лъжици кисело мляко

·        3 с.л. – вода

КРЕМ супа от картофи и броколи: Полезно и вкусно

Начин на приготвяне:

Пригответе всички съставки. Измийте старателно праза, за да сте сигурни, че няма остатъци от мръсотия или пясък.

Отрязваме зелената част на праза, нужна ни е само бялата. Нарязваме праза на тънки колелца. Обелете лука (2 бр.) и нарежете на ситно. Загрейте в тиган с 30 г масло и запържете двата вида лук до омекване на слаб огън. Добавете картофите, нарязани на малки кубчета.

Към лука и картофите налейте зелевата чорба. За да неотрализирате солеността на зелевата чорба налейте обикновена вода, за да получите по ваш вкус.

Когато заври всичко сложете 2 шепи – фиде.

Оставете да ври, докато се получи кремообразна текстура и се сварят картофите и фидето. Добавете млян черен пипер, стрита чубрица.

В отделна купа разбъркайте двата жълтъка. Към тях сложете 3 с.л. вода и 2 пълни супени лъжици кисело вляко. Разбъркайте енергично, за да получите гладка текстура.

Вземете с черпак от горещата супа с едната ръка и сложете в застройката, а с другата я бъркайте енергично. Направете това няколко пъти, докато изравните температурите.

След това върнете застройката в супата като бъркате с едната ръка.  Получава се бяла хубава зелева чорба с праз. Ухаеща и питатална!

Тази зелева чорба с праз гони вирусите надалеч!

Опитайте и ще се уверите!

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес