Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тайната на най-вкусния крем карамел

05 април 2021, 10:33 часа

Десертите са завършека на всяко едно похапване. Те са наградата ни за деня и в приготвянето им се таи перфекционизъм.

Ако искате да бъдете неповторими в направата на най-вкусния крем – карамел, то тези малки тайни ще ви помогнат да се издигнете в очите на вашето семейство.

Любимият десерт се приготвя изключително лесно, а удоволствието от следването на всяка една стъпка до крайния резултат е несравнимо.

Не забравяйте обаче, че най-важното нещо при направата на десертите е точността. Това е вечно пазената тайна!

Винаги обаче съществуват и куп други тънкости, които превръщат крем карамела в същинско произведение на изкуството. Днес сме планирали да отделим време и внимание на всяка една от тях, така че у дома да се усети ароматът на перфектния десерт, сътворен с вашите две ръце.

Как да направим идеалния крем карамел?

Винаги използвайте пресни яйца

Задължително използвайте пресни яйца. За предпочитане е да бъдат домашни. За съжаление обаче не всеки би могъл да си набави домашни. Пазарувайте този продукт от места, за които сте сигурни, че произходът е доказан. Лесно можете да познаете дали едно яйце е прясно или не.

Пуснете го в чаша с вода и сол. Ако то потъне значи е идеално за крем карамела. Ако обаче изплува на повърхността, най-добре се откажете от направата на този десерт, докато не си набавите истински пресни яйца.

Най-лесната рецепта за крем карамел

Наситен жълтък

Индикаторът за пресни яйца е цветът на жълтъка. Той трябва да е наситен, така че след като се изпече, крем карамелът да придобие златист вят. Важно е яйцата да бъдат на стайна температура, а не директно извадени от хладилника.

Затоплете млякото предварително

Много е важно също към яйцата да не добавяте студено прясно мляко. То трябва да бъде затоплено. Така ще избегнете появата на шупли, а самият крем ще бъде плътен и гъст.

Прецедете сместа

Онези от вас, които обичат да добавят аромати или билки като овкусители, трябва да прецедят млякото, преди да го смесят с яйцата. Така ще сте сигурни, че накрая консистенцията ще бъде идеално гладка.

Рецепта за лесен и фин крем карамел

Използвайте вода със стайна температура

Обърнете внимание на водата, която се използва при запичането. Повечето кулинарни магьосници правят грешката да използват вода директно от чешмата.

Много е важно обаче водата, която наливате в тавата с подредените в нея купички да бъде затоплена. Нивото й трябва да достига средата на купичките. Не допускайте да завира по време на печенето, защото така рискувате крем карамелът да се пресече.

Това са все малки хитрости, които водят до уникално вкусен и неповторим на вид десерт, способен да превърне всяка една вечеря в специален повод!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес