Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сложете 2 капки от това в пържените яйца и те ще станат по-вкусни от всякога

02 януари 2024, 13:43 часа

Една необичайна на пръв поглед съставка превръща пържените яйца в истинси кулинарен шедьовър.

Лимоновият сок, добавен при разбиването на яйцата, ще направи ястието по-вкусно от всякога. Тази неочаквана съставка се е доказала добре и има голям успех сред опитни домакини. Според тях, въпреки необичайността си, този начин на приготвяне на бъркани яйца наистина преобразява вкуса на ястието до неузнаваемост. Необходими са ви поне 2 капки, за да направят чудеса за текстурата и вкуса на разбитите яйца.

Най-вкусните пържени яйца

Лимоновият сок, който съдържа киселина, може да се сравни с катализатор, който помага за създаването и поддържането на перфектната пухкава текстура на яйцата. Той прави сместа пухкава, ефирна и мека.

Пържените яйца няма да загорят, ако сложите 2 лъжици от това в тигана

Не се притеснявайте, че ще развалите вкуса на ястието и то ще стане кисело. Според готвачи, които са опитали този метод, основното е да не прекалявате с количеството сок, изцеден от цитрусови плодове.

Ако добавите твърде много лимонов сок, яйцата ще се сгъстят и ще се разпаднат, което ще доведе до получаването на водниста каша с бучки. Затова се ръководете от следните пропорции: 0,5 чаена лъжичка лимонов сок за 6 големи яйца. За едно яйце са достатъчни 2-4 капки лимонов сок.

Рецепта за пържени яйца с лук

За да разнообразите менюто, понякога е достатъчно да приготвите познатите ястия по нов начин. Вкусните бъркани яйца с пържен лук са чудесен пример за това. Сочните, нежни, карамелено-златисти парченца пържен лук придават интересен вкус на ястието.

Необходими са ви следните съставки:

  • яйца - 5-6 бр.
  • лук - 300 гр
  • сол на вкус
  • смлян черен пипер - на вкус
  • растително масло (за пържене) - 2 супени лъжици
  • стар лук - 3 глави
  • зелен лук - 1-2 стръка

Приготвяне:

  1. Пригответе съставките според списъка.
  2. Обелете стария лук и го нарежете на половин пръстени или четвъртинки.
  3. Загрейте растително масло в тиган на среден огън. Добавете лука и го запържете за 7-8 минути, докато омекне и стане златисто кафяв.
  4. Леко посолете и поръсете с черен пипер пържения лук по ваш вкус. С помощта на шпатула изгладете лука по дъното на тигана, за да създадете непрекъснат, равен слой.
  5. Намалете топлината до минимум. В кората с пържения лук се правят 5-6 малки вдлъбнатини (според броя на яйцата) и във всяка вдлъбнатина се счупва по едно яйце.
  6. Пържете още 4-5 минути, до пълната готовност на белтъците и готовността на жълтъците до желаната степен.
  7. Яйцата са готови. Зеленият лук се нарязва на ситно. Поръсете ястието с него и сервирайте.

Добър апетит!

 

 

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес