Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С какво да намажем свинските ребърца, за да са крехки и сочни?

05 януари 2024, 14:47 часа

За да превърнем 1 кг на пръв поглед простовати свински ребра във вкусно, елегантно и изискано блюдо, ни трябват само няколко наистина добри билки и подправки. Предлаганата тук домашно приготвена смес ви отнема само няколко минути време! Ще ви трябват само мерителни прибори, малка купа и лъжица за разбъркване.

Кафява захар

Започвате с четвърт чаша светлокафява захар. Внимавайте, тъй като по-високото съдържание на меласа в тъмнокафявата захар може да надделее над другите подправки в бъдещата смес.

Червен пипер

Около 1 супена лъжица обикновен или пушен червен пипер подплатява вкуса.

Салвия (градински чай)

Половин чаена лъжичка смлян или настърган градински чай ще ви изненада с аромата, който ще придаде.

Чесън на прах

Една чаена лъжичка добавя точното количество чесън.

Лук на прах

Чаена лъжичка лук на прах е сред основите на овкусяването.

Суха горчица

Само 1 чаена лъжичка насища с пикантни ухания обработваната мръвка.

Най-крехките и сочни ребърца на фурна - ще си оближете пръстите

Сол и чер пипер 

Много е добра в случая розова хималайска сол - 1 с. л. Морската сол също е добър варианти. Черният пипер определено е по-добър, когато е прясно смлян – същото количество.

Комбинирате всички съставки. В малка купа ги смесвате старателно (уверете се, че няма бучки), докато се разпределят равномерно сред кафявата захар. Намазвате щедро ребърцата. Ако не използвате всички в този момент, прехвърлете останалите в херметически затворен съд – тъкмо ще се просмучат и наситят по-концентрирано с овкусяващите ухания.

Свинското месо е широко консумирано, а ребрата по принцип са една от най-търсените разфасовки. Ето една проста и много практична рецепта за приготвяне. В нея ще използваме по-малко и по-класически подправки в сравнение с горепосочената богата комбинация, за да демонстрираме овкусяващите възможности, които може да се приложат спрямо свинските ребърца: чесън, черен пипер, дафинов лист и др. Друга интересна съставка е натуралният портокалов сок – той спомага за омекване на месото, придава прекрасен цвят и вкус!

Сочни и екзотични свински ребърца на фурна

Съставки: свински ребра - 1,5 кг, 3 ск. чесън, 1 гл. кромид лук, 1 дафинов лист, чер пипер, натурален портокалов сок – 200 мл, сос „чимичури“ на вкус (състои се от блендирани заедно зехтин, магданоз, чесън, оцет, лют сос, сол, риган, вода), 1 с. л. горчица, 1 с. л. соев сос, сол на вкус, 4 с. л. зехтин.

1

Почиствате добре свинските ребра, като премахвате излишната мазнина и ги надупчвате с върха на ножа - това улеснява овкусяващата смес да проникне по-добре.

Овкусяването по този начин прави най-вкусните ребърца на фурна!

2

За да създадете търсената комбинация от аромати и ухания, които да обгърнат свинските ребърца в процеса на готвене (която, впрочем, вече е ясно, че ще използвате и като марината, а не само за сухо натриване), в съд смесвате всичките й съставки : чесъна, лука, дафиновия лист, черния пипер, чимичурито, горчицата, соевия сос, солта, зехтина, портокаловия сок.

3

За да овкусите ребрата, ги поставяте в два найлонови плика: в пликовете ги заливате с марината и връзвате здраво. Оставяте да престоят поне 3 часа в хладилника. Ако позволите, един добър съвет: може да оставите ребрата да се мариноват цяла нощ в хладилника, ще са много вкусни!

4

Включвате фурната на 200 градуса. Поставяте ребрата в керамичен съд (традиционен нашенски гювеч с подходящи размери е много удачно решение). Изсипвате останалата марината отгоре им. Покривате гювеча с алуминиево фолио и оставяте да се пече на 180 градуса 1 час и половина. Сетне отстранявате алуминиевото фолио и връщате гювеча във фурната, но вече на висока температура (250ºC) - само за кратко, до получаване на златист тен.

5

След посоченото време свинските ребърца на фурна с портокалов сос са готови. Сервирате с гарнитури запечени полухрупкави картофи, бял ориз с броколи, запържен бекон.

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес