Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рецепта за най-старата баклава за Бъдни вечер

15 декември 2022, 08:35 часа

Бъдни вечер е само след няколко дни. И сами знаете, че на такъв голям празник трапезите на хората са богато отрупани с какви ли не вкусотии. По традиция на светлия празник се похапват единствено постни храни.

Днес ще споделим с вас как да си направите най-вкусната и хрупкава баклава за Бъдни вечер, от която гостите ще си оближат пръстите.

Ето ги и продуктите:

• кори за баклава - 500 г (фини);

• орехи - 300 г;

• олио - 250 мл.

За сиропа:

• захар - 2 1/2 ч.ч.;

• вода - 2 ч.ч.;

• лимони - няколко капки прясно изцеден сок.

Начин на приготвяне:

Най-напред си пригответе отворения пакет кори за баница и кръгла тава, в която ще печете баклавата. Подредете корите на плота и с поставете тавата върху тях. Изрежете във формата на съда. Започнете с подреждането на корите в тавата, като преди това ги разделете на 4 равни части.

Рецепта за новогодишна баклава с орехи

Сложете първата част, а между корите наслагвайте и изрезките. Поръсете с 1/3 от орехите, които предварително сте смлели на по-едри парчета или сте нарязали с нож. След това поставете втория ред кори и така, докато продуктите не свършат.

Загрейте олиото и с помощта на лъжица полейте с него наредената баклава. Нарежете я на ромбоиди и я сложете в предварително загрята фурна да се изпече. Когато хване златиста коричка, може да я извадите.

Следващата стъпка е приготвянето на захарния сироп. В касерола сложете водата и захарта и оставете на котлона да заври. Когато това се случи, добавете няколко капки от лимона, разбъркайте и залейте със захарния сироп напълно изстиналата баклава. Покрийте с кърпа и оставете на хладно място.

Десертът ви за Бъдни вечер е готов.

Да ви е сладко!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес