Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Простичката тайна за най-вкусните картофи на фурна

13 март 2023, 16:35 часа

Всички обичаме да хапваме печени картофи на фурна, но често те стават сухи, с прекалено твърда коричка или просто безвкусни. Но ето как ги приготвят нашите баби, за да станат сочни, да останат полезни и да се разтопят в устата. 

Кой НЕ трябва да яде картофи?

Първо загрейте фурната до 250 градуса, сложете в средата решетката. Много нагорещената фурна ще ги докара до златист цвят, без да ги прегори. Сега обелете килограм картофи и ги нарежете на филийки, като ги сложите в купа. Сложете им любимите си подправки без да пестите - розмарин, риган, чесън, сол, черен и червен пипер, масло или зехтин - слагайте и смесвайте смело с ръцете.

Сега изсипете и разредете хубаво нарязаните и добре овкусени шайби в тавата, като е най-добре да използвате класическа метална тава. Нека бъдат на един ред и да не се опират и покриват, за да се изпекат хубаво и равномерно. 

Обикновените печени картофи, стават перфектни с тази чудна марината

Залейте смело с вода и печете за 15 минути, като после извадите, разбъркате добре и върнете за още 15 минути във фурната, а може и 20. Сега вадите за последно, като водата трябва да се е изпарила и заливате с пилешки или зеленчуков бульон. Можете да сложите и няколко скилидки чесън. Върнете отново в печката и гответе за послено още 15-20 минути. Докато бульонът хубаво се абсорбира.

Извадете и изсипете в купа. Да ви е сладко!

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес