Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По съветите на баба - ето колко време да се вари компот от кайсии!

21 септември 2022, 13:15 часа

За да си приготвите кайсиев компот, избирате здрави и свежи, не презрели плодове. Измивате, разрязвате ги на две и махате костилките.

Рецепта №1

Продукти за 1 буркан тип „Омния“ (0.8 л): кайсии – 125 г, вода – половин литър, захар - 1 чаша. За повече буркани спазвайте пропорциите!

Сварявате сироп: сипвате захарта във водата и оставяте да ври на слаб котлон 4-5 минути. Стерилизирате бурканите (задръжте ги 5 минути над пара), слагате кайсиите в тях и насипвате горещия сироп. Оставяте бурканите така за 20 минути, после изсипвате сиропа в тенджера и го кипвате. Отново напълвате бурканите със сироп. Затваряте ги с капачки, обръщате ги с капачките надолу, покривате ги с одеяло и изчаквате да изстинат в това състояние. След това ги занасяте на мястото им за съхранение.

Колко време се вари КОМПОТ? Задължително трябва да знаете отговора на този въпрос!

Рецепта №2

А ето едно интересно съчетание: компот от портокали и кайсии.

Пропорции: портокали - половин килограм, кайсии - 1 килограм, лимонтозу – 1 чаена лъжичка и половина, захар – 1 кг, вода - 5 литра.

Измивате кайсиите, разрязвате всяка на две и отстранявате костилките. Наслагвате кайсиите в бурканите. Измивате портокалите, обелвате ги и почиствате от семките. Изстисквате от тях портокалов сок и го прецеждате.

Изсипвате водата в тенджера и я слагате на огън. Щом се позатопли, прибавяте захарта и разбърквате. Този захарен сироп се вари 5 минути. Сипвате в него портокаловия сок, добавяте лимонтозуто. Варите още 5 минути.

Заливате кайсиите с така приготвения сироп и затваряте бурканите с капачки. Оставяте ги да изстинат и ги занасяте в килера!

Внимание! Както вероятно забелязахте, в тези рецепти самите плодове не се варят, а с приготвения сироп само се заливат. Ако обаче желаете да се подсигурите срещу евентуално разваляне (бомбиране) на компота, както и за по-гарантирана безопасност против бактерии, може да варите бурканите – срокът за варене (стерилизиране) на компот от кайсии е 18 минути!

Препоръки за компот от кайсии.

За компот стават както свежи, така и замразени плодове. Ако използвате свежи - изберете по-месести и ароматни, такива ще отделят повече сок и ще бъдат по-сладки. Единственият недостатък в такъв случай е, че компотът се получава мътен. От по-стегнатите кайсии ще се получи по-кисел компот – предвиждайте това при добавянето на захар. Предимството на плътните, стегнати кайсии е, че компотът остава прозрачен, а самите плодове не губят формата си.

От златните ръце на баба: Разберете тайната как се прави компот от грозде за зимата

За кайсиевите костилки в компота.

Няма нужда да премахвате костилките, ако компотът е за незабавна консумация (с престой до 1-2 дни в хладилник). Но, прави ли се за зимата, тогава заради костилките бурканите е възможно да „бомбират“ и даже компотът да оцелее, най-вероятно ще нагарча.

Какво можете да прибавите в компота от кайсии?

По принцип, кайсиите се комбинират добре с круши, ягоди, праскови, малини, ябълки – въобще с почти всякакви плодове. Сред подправките канелата и/или ванилията са перфектен избор - а ако кайсиите са прекомерно сладки, може да прибавите на вкус лимонов сок.

Пропорциите.

Ако компотът е предназначен за пиене, тогава е важно течната част да бъде с наситен вкус – затова опитайте да разварите кайсиите до максимална степен. Но когато бурканът е плътно запълнен с плодове от дъното до капака – явно това е сторено с цел сокът да се съхрани вътре в самите кайсии. Така пропорциите са по-озахарени, а целта е плодовете да се запазят в обилния на захар сироп. В зависимост от това колко са сладки кайсиите, са необходими между 150 и 300 грама захар. При недостатъчна сладост прибавете 350 грама и разредете донякъде с други плодове.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес