Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Овкусяването по този начин прави най-вкусните ребърца на фурна!

19 февруари 2023, 11:00 часа

В традиционната българска кухня овкусяването на ребра на фурна придобива по-голямо значение от обикновено, по една проста причина: намаленото съдържание за консумация (да не забравяме, че в ребрата все пак костта заема голяма част от съдържанието) трябва да се компенсира чрез по-интензивен и наситен вкус.

Ето една класическа българска рецепта за ребърца на фурна, в която овкусяването заема централно място – при това е лесна за готвене и изисква сравнително кратко време.

Първа рецепта – българска кухня

Съставки: свински ребра - 2 кг, сол, олио, сладък червен пипер, чер пипер, чубрица, лют червен пипер.

Улесненията в тази рецепта започват още в началото – няма нужда да режем и трошим ребрата, а ги готвим цели. Овкусявате ги, като приготвяте смес от чубрица, сол, олио, сладкия червен пипер и малко от лютия, чер пипер; натърквате старателно ребрата с нея.

Загрявате фурната на 170 градуса, намаслявате дъното на тавичка, поставяте ребрата в нея с малки разстояния между тях. Слагаме тавичката във фурната и печем половин час. После вдигаме температурата до 220 градуса и запичаме ребърцата още 10-12 минути.

При сервиране ги поливаме със соса от тавичката. Това е едно от перфектните мезета за червено вино. За гарнитура е подходящо картофено пюре.

Най-лесните свински ребърца, които се приготвят за 10 минути

Втора рецепта – световна (бразилска) кухня

Съставки: 1 кг свински ребра, 2 с. л. соев сос, 1 с. л. горчица, 1 с. л. олио, 1 лимон, 2 дафинови листа, 1 к. л. сол, 2 скълцани скилидки чесън, бял пипер на вкус.

В купа смесвате много добре соевия сос, горчицата, дафиновия лист, олиото, лимоновия сок, чесъна, черния пипер и солта. Поставяте ребрата в тавичка и ги заливате обилно с овкусителната смес. Захлупвате тавичката или я покривате с алуминиево фолио. Слагате я в хладилника за поне 12 часа, за да се овкусят ребрата, както трябва. След този срок ги изваждате от хладилника. Загрявате фурната до 180ºC.

Захлупената или покрита с фолио тавичка слагате във фурната. На същата температура – 180ºC, печете ребрата 75 минути. Махате капака или фолиото, увеличавате температурата на фурната до 220ºC и печете ребрата още 20-30 минути, като на всеки 5 минути поливате със соса, който се е образувал в тавичката.

Ребърцата са готови, когато месото се отделя лесно от костите. Изключвате фурната и сервирате с подходяща гарнитура – ориз или картофено пюре.

С тази марината свинските ребърца ще се топят в устата

Препоръки за овкусяване на печени ребърца на фурна

Обикновено печени свински ребра на фурна се овкусяват с билки, сосове и подправки на вкус. За да избегнете грешки в маринатите за свинско месо, най-препоръчителните подправки са нарязани чесън и лук, чер и червен пипер, марината и/или сос „чимичури“, мащерка, градински чай, соев сос, горчица, лимонов или портокалов сок и дафинов лист. Дори сладките съставки също са добре дошли в списъка - мед или кафява захар.

Основният съвет е да отделите най-малко 1 до 2 часа за мариноване и овкусяване. Поставете овкусеното или мариновано месо в найлонов плик, затворете го и оставете да престои в хладилника. След това най-лесното е просто да изпечете ребърцата в умерена фурна за 1 час и половина, покрити с алуминиево фолио. За да се запече месото с приятен загар, след този срок просто махнете фолиото и върнете ребрата във фурната на 220 градуса за още няколко минути.

Приятен апетит!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес