Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-лесната рецепта за хумус

26 ноември 2020, 11:00 часа

Приготвянето на хумус е лесно като детска игра дори за начинаещ кулинар. Вкусната паста, която включва тахан и нахут в състава си, е истинска витаминозна бомба. Освен това тя е идеалното допълнение към менюто на всички, които спазват коледните пости.

В арабските страни хумусът се сервира като разядка и като допълнение към основното ястие. По нашите ширини той също се радва на голяма почит.

Необходими продукти:

сварен нахут - 300 гр (получава се от 150 гр сух продукт)

сусамов тахан - 2 супени лъжици

зехтин - 4 супени лъжици

лимонов сок - 2 супени лъжици

РЕЦЕПТА НА ДЕНЯ: КРЕМ СУПА С ПРАЗ

Начин на приготвяне:

Ако използвате сух нахут започнете с подготовката му от предния ден. Накиснете го във вода за една нощ. След като смените водата, варете до готовност. Топлинната обработка на нахута е по-продължителна. Необходимо е да го варите около час. Ако използвате тенджера под налягане, времето се скъсява наполовина.

След като сварите нахута, изсипете водата и го претрийте с ръце, за да паднат люспите. След това го измийте под течаща вода.

Може да използвате и директно нахут от консерва, за да си спестите изпълнението на цялата тази процедура.

След като вече разполагате с всички необходими продукти, следва същинската част от приготвянето на хумуса.

Поставете в блендер нахута, тахана, лимоновия сок и зехтина. Пасирайте съставките до получаване на хомогенна смес. Ако желаете може да добавите и няколко скилидки чесън, които ще се пасират заедно с останалите съставки.

Консумирайте с препечени филийки, крекери, салати и основни ястия.

Добър апетит!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес