Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На колко градуса е най-добре да се пекат целувки

19 септември 2024, 11:00 часа

Целувките са един от онези сладки спомени от детството, които всеки обича, но рядко приготвя в днешно време. Приготвянето им е изключително лесно, но изисква внимание към някои ключови детайли, особено по отношение на правилната температура за "печене".

Как се приготвят целувки?

Целувките са минималистичен десерт, който изисква малко съставки – само белтъци и захар, но с правилната техника те се превръщат в перфектни хрупкави сладки. На всеки белтък трябва да сложите приблизително 75 грама кристална захар. За да получите пухкава и стабилна смес, е важно да разбиете белтъците в абсолютно сух съд, което ще предотврати слепването на белтъчната пяна. Най-добре е съдът да бъде поставен в топла вода, за да помогне на белтъците да се разбият по-добре.

Направете си домашни ЦЕЛУВКИ: Лесна рецепта

Докато разбивате, добавете половината от захарта. След като белтъците започнат да се оформят в пухкав сняг, постепенно добавете и останалата захар, като не забравяйте да капнете няколко капки лимонов сок за допълнителна стабилност на сместа. Готовата смес трябва да бъде твърда и лъскава, а когато обърнете купата, тя не бива да мърда.

целувки

Колко време и на каква температура се "пекат" целувките?

Тук идва ключовият момент – целувките всъщност не се пекат, а се сушат. Традиционно, те се поставят в предварително загрята фурна на 100°C с вентилатор. Важно е да се поддържа тази ниска температура, тъй като целувките не трябва да се изпекат, а да изсъхнат бавно, за да станат твърди отвън и меки отвътре. Процесът отнема повече от час, но времето може да варира в зависимост от размера на целувките и вида на фурната.

Домашни ЦЕЛУВКИ от белтък и пудра захар: Неустоим десерт

Перфектната целувка трябва да бъде с твърда, хрупкава коричка и леко мека сърцевина. Най-лесният начин да проверите дали са готови е просто да извадите една и да я опитате – ако се отделя лесно от хартията за печене и е достатъчно суха отвън, значи е готова.

Целувките са доказателство, че дори с малко съставки и усилия може да се приготви нещо невероятно вкусно. Ключът към съвършенството е ниската температура и търпението, докато те се сушат бавно в продължение на час. Ако се придържате към тези основни правила и използвате точната температура – 100°C с вентилатор – резултатът ще бъде вкусен десерт, който ще върне спомените от детството и ще направи всяка чаша кафе или чай още по-приятна.

Добър апетит!

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес