Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лесно и полезно: Ето как да си приготвите домашен гроздов сироп

25 септември 2024, 09:36 часа

Сега е идеалният период за приготвяне на гроздов сироп, невероятно сладък и богат на хранителни вещества.

Сиропът от грозде е богат на витамини и дава сила и устойчивост на организма срещу вируси и грип, като се препоръчва и за сърдечно здраве. Представяме ви прост начин за приготвянето му у дома, фантастична напитка, пълна с вкус и стойност.

Още: Лесна и бърза рецепта: Десерт с бисквити, кисело мляко и мед

Необходими съставки:

  • 2 кг черно грозде
  • 1 кг захар
  • 4-5 чаши вода

Начин на приготвяне:

Премахнете дръжките на гроздето и след това да го изплакнете под течаща вода. Поставете гроздето в голяма тенджера и го намачкайте с дървена лъжица. След това добавете захарта в тенджерата заедно с водата. Сложете на огъня да поври около 1 час.

По време на варенето опитайте с лъжица да премахнете пяната, която ще се образува по повърхността на тенджерата. Разбърквайте от време на време. След това го отстранете от котлона и го оставете да изстине. Когато се охлади, прецедете сместа през цедка, за да премахнете семките и люспите на гроздето.

Още: Есенна салата с тиква и сезонни зеленчуци

Полученият сок отново слагаме на огъня да поври, докато се сгъсти до формата на сироп. Когато е готово, го сложете в стерилизирани стъклени буркани или бутилки.

Гроздовият сок се приготвя като напитка, като три супени лъжици от него се заливат с чаша вода. Обикновено при възпалено гърло се препоръчва да се консумира неразредена пълна супена лъжица. Също така може да се използва при комбиниране и приготвяне на различни сладкиши.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес