Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лесна и бърза рецепта: Мариновани тиквички в зехтин

16 септември 2024, 16:26 часа

Тиквички в зехтин е проста рецепта, която се приготвя много бързо.

За да имате винаги бърза алтернатива, готова за сервиране на приятели и семейство, ви предлагаме тази специална рецепта. Следвайте я стъпка по стъпка, за да се насладите на великолепен вкус.

Още: 6 здравословни супи за есента

Необходими съставки:

  • 2 кг. тиквички
  • 500 мл. оцет
  • 1 литър вода
  • половин супена лъжица сол
  • 1 връзка магданоз
  • 2 скилидки чесън
  • малко листа от мента
  • зехтин

Начин на приготвяне:

Започнете с подготовката на тиквичките. Нарежете ги първо на филийки, а след това на възможно най-малки парченца.

През това време в дълбока тенджера налейте оцета, като може да изберете между ябълков или бял винен. Добавете водата и солта и оставете да поври няколко минути, докато водата започне да кипи.

След това добавете част от тиквичките и ги оставете да поврат 3 минути. Когато се сварят, извадете ги и ги оставете върху чиста хартия и добавете другата половина от тиквичките в тенджерата, като следвате същия процес, както по-горе.

Сега ги сложете всички върху хартия или тензух и ги оставете да се охладят до хладко, като покриете горната им част с хартия. Този процес е много важен, за да подпомогне изсушаването на тиквичките и да абсорбира добре оцета. Оставете ги покрити за около два часа и когато изсъхнат ги сложете в съд, за да продължите приготвянето.

След това добавете нарязания на ситно магданоз, 4-5 наситнени листа мента и скилидките чесън. Разбъркайте добре и ги оставете да починат няколко минути, за да се овкусят. По желание можете да добавите и други аромати или подправки като лют червен пипер, червен или черен пипер.

За консервация

Пригответе предварително стерилизирани в гореща вода за 20 минути буркани. Напълнете бурканите с тиквичките, които сте подготвили, около три нормални буркана ще бъдат напълнени.

Подредете парчетата тиквички с лъжица, така че да заемат всички празни места. Добавете зехтин, докато бурканите се напълнят и покрият напълно тиквичките. Изчакайте няколко минути докато зехтина достигне дъното на буркана и ако е необходимо може да добавите още малко масло.

Още: Лесна и бърза рецепта: Двойно шоколадова торта с интересна съставка

Затворете бурканите си плътно с капаци, така че да са максимално херметични и ги оставете на тъмно място за 10 дни. След като минат дните можете да ги консумирате по ваше желание. Можете също така да ги съхранявате херметически затворени до една година.

Добър апетит!

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес