Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко захар се слага на нишесте, за да се получи уникално вкусно?

30 декември 2022, 18:33 часа

Когато възникне въпросът за количеството подправки в дадено ястие, то на пръв поглед отговорът е очевиден и лесен: слагат се на вкус.

Така е и със захарта при приготвянето на почти всеки сладък десерт – но все пак е необходимо да се съобразяваме не единствено със собствения си вкус, ала и със спецификата на самата рецепта. Това се отнася и за приготвянето на най-обикновено нишесте. Какви количества захар се слагат, се вижда от някои рецепти.

Здраволсловен десерт за малки и големи - ето как

Обикновено царевично нишесте

Тази рецепта е за 2-3 порции.

Съставки: прясно мляко - 400 мл; захар - 150 г; царевично нишесте - 3 с. л., яйца - 2 броя;

Първо отделяте белтъците и жълтъците, понеже в рецептата се използват само жълтъци. За да придадете на нишестето вкус на ванилия, добавяте по ваш вкус ванилова захар или ванилин. Разбърквате жълтъците със захарта до нейното разтваряне. По-лесно е с миксер, но можете да използвате бъркалка или вилица. В получената смес изсипвате царевичното нишесте. Важно е да се следи да не се получат бучки. За да избегнете това, разбърквате всичко старателно.

Млякото се изсипва в тенджера. Щом започне да завира, добавяте яйцата и нишестето. Сместа се държи на огъня 3-4 минути, като постоянно разбърквате. Щом стегне, нишестето е готово. След като се охлади, може вече да се добавя към торта, сладкиши или пък да се консумира пряко.

Икономичен десерт за пенсионери

Класическо нишесте

В класическата рецепта се включва картофено нишесте. Тази рецепта е универсална за почти всички десерти, които съдържат такова нишесте. За да го приготвите, не ви трябват особени познания или необичайни продукти.

Съставки: мляко – 0.5 л, яйце - 1 бр.; картофено нишесте - 3 с. л.; захар - 200 g; краве масло – 50 г.

Смесвате яйцата със захарта и разбивате; захарта трябва да се разтвори напълно. Към захарно-яйчената смес добавяте нишестето. Разбърквате, докато изчезнат всички бучки. Млякото се загрява, ала без да завира, и се налива в сместа. Размесва се всичко до еднородност. Вари се на слаб котлон 3-4 минути, без да престава да се разбърква. Щом стегне достатъчно, дръпвате от котлона. След като се охлади, добавяте размекнатото масло и ванилия.

9 най-вкусни десерта от цял свят

С кондензирано мляко

Една вариация на класическата рецепта е тази с кондензирано мляко, което прави текстурата на нишестето по-фина и деликатна. Тази рецепта е удачна, ако например трябва да направите торта за любителите на сладкото, тъй като крайният резултат е действително доста сладък.

Съставки: кондензирано мляко – 200 мл; високомаслено мляко - 300 ml; картофено нишесте - 2 с. л.; жълтъци - 2 бр.

Загрявате млякото и го сваляте от котлона, без да завира. В него сипвате нишестето и жълтъците. За да избегнете бучки, е необходимо едновременно със сипването сместа да се разбърква с бъркалка. Когато стане достатъчно еднородна, се сипва кондензираното мляко. Поставяте сместа на предварително загрят слаб котлон и 2-3 минути бъркате непрекъснато. Веднага след като нишестето се сгъсти, го сваляте от котлона. Необходимо е да се охлади и вече може да го добавяте към десерти или други сладкиши. Бърка се 2-3 пъти, за да не се образува коричка върху повърхността.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес