Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко време е необходимо да се вари октопод

30 юли 2024, 20:30 часа

Октоподът е деликатес, който се радва на популярност още от времето на древните римляни и гърци. Днес, жителите на Средиземноморието продължават да го приготвят в различни форми – осолен, сушен, свеж и варен. Този морски дар не само че е вкусен, но е и богат на протеини и хранителни вещества, които укрепват сърдечно-съдовата система. Въпреки това, за да се насладите на нежното му месо, трябва да знаете как правилно да го приготвите и колко време е необходимо да го варите.

Как да изберем октопод?

Изборът на октопод започва с внимателно разглеждане на очите му. Прозрачните очи са индикатор за свежест. Цветът на октопода също трябва да бъде естествен. Ако забележите черни петна по пипалата или разкъсана кожа, по-добре избягвайте този продукт, тъй като той може да не е свеж или да не е съхраняван правилно. Малките и средни октоподи са по-лесни за избор и готвене, докато големите изискват повече внимание.

Как се приготвя октопод по гръцки - ето я скритата съставка

Подготовка на октопода

Преди да започнете с варенето, трябва да размразите октопода, ако е замразен. Най-добре е това да стане на стайна температура, а не в микровълнова печка. След размразяването, измийте го обилно с вода, за да отстраните слузта. Не е необходимо да премахвате кожата преди варенето, тъй като тя се сваля по-лесно след топлинната обработка. Ако октоподът е много голям, може да премахнете кожата с нож предварително.

тенджера, готвене

За да намалите размера на октопода, отрежете пипалата и основата на главата, където те са прикрепени. Премахнете и очите, като ги изрежете с нож. След това отстранете мастилената торбичка и изплакнете отново с вода, за да премахнете всички вътрешности.

Най-големите октоподи в океана (ВИДЕО)

Процес на варене

За да приготвите октопода, използвайте голяма тенджера, в която на дъното поставете чиния. Налейте достатъчно вода и я оставете да кипне, след което добавете морска сол. Потопете октопода във врящата вода и го извадете, повторете това действие три пъти, за да го омекотите.

След това оставете октопода да се вари на слаб огън, докато стане мек. Малките октоподи се варят за около 7 минути, средните около 20 минути, а големите се варят по правило 35 минути на 1 кг тегло. Проверете готовността, като пробиете тялото с клечка за зъби – ако влезе без съпротива, месото е готово.

Варенето на октопод може да изглежда предизвикателно, но с правилната подготовка и знания, резултатът е изключително вкусен. Следвайте тези стъпки, за да се насладите на меко и нежно месо, което е идеално за сервиране на скара или тиган. 

Добър апетит!

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес