Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои подправки са подходящи за почти всички ястия

24 ноември 2023, 17:12 часа

Приели сме, че солта и черния пипер са като непременни спътници на нашите ястия, но светът на подправките е много по-богат и разнообразен, отколкото си мислим. Какви подправки обаче трябва да имаме винаги в кухнята, за да приготвяме разнообразни и вкусни ястия? В тази статия ще ви представим няколко подправки, които са подходящи за почти всички ястия и ще ги направят по-вкусни, и ароматни.

В рецепти с месо:

Когато готвим с месо, солта и черния пипер са задължителни, но не пренебрегвайте другите подправки, които могат да придадат на вашите ястия уникален вкус. Магданоз, чубрица, розмарин и дафинов лист са отличен избор. 

Подправките, които лесно може да отглеждате вкъщи (I част)

За разнообразие, чесънът, ригана, червения пипер или ментата, придават уникален вкус на пилешко месо, докато синапените зърна, градинския чай или копъра са отличен избор за свинско. За говеждо или агнешко месо опитайте с люти подправки като чили или джинджифил. Кориандърът и магданозът също са универсални подправки, които могат да бъдат използвани в голям набор от ястия.

подправки

За паста:

Създаването на сос за паста ни предоставя възможност да изразим своето творчество. Лук, чесън, магданоз, риган, розмарин, лют червен пипер, мед или босилек - всичко е допустимо. В доматените сосове можете да комбинирате сушени и зелени подправки, като за бели сосове е за предпочитане да изберете сушени подправки, за да запазите цвета им.

Скритата опасност от подправките, за която дори не подозирате

Ако не разполагате със всички подправки, лесно може да използвате готови основи за сос, които вече включват необходимите съставки.

За риба:

Подправките за риба могат да се добавят както към самата риба, така и към соса. Лимоновият сок, копърът, джинджифилът, чубрицата или дафиновият лист са отличнен избор за подчертаването на вкуса на рибата. При скарата, сушените ароматни подправки придават изтънчен аромат, докато при използването на фурна, чесън, лют червен пипер или кимион добавят по-богат и разнообразен вкус.

Необичайната подправка, която може да направи месото по-крехко и ароматно

За ястия без месо:

Рецептите без месо позволяват по-смело експериментиране с подправките. Чесънът, чубрицата, червеният пипер, розмаринът и джинджифилът са отличен избор за ястия с картофи, гъби, зеле или печени чушки. За летните салати и доматените сосове може да добавите зелени подправки като розмарин, босилек или магданоз.

Подправките са ключът към изкуството на готвенето. С разнообразието от подправки, които винаги трябва да имате налични в кухнята си, вие сте готови да творите вкусни и запомнящи се ястия. Не се страхувайте да експериментирате и да създавате нови комбинации, за да обогатите вашия кулинарен опит. Сега, когато знаете какво ви е необходимо, отворете шкафа с подправки в кухнята и започнете вашето кулинарното приключение!

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес