Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Класическата рецепта за любимия тутманик

10 март 2023, 17:02 часа

Всички сме хапвали вкусен тутманик, хрупкав отвън, мек отвътре с топло сиренце. Разбира се, най-любим е този, излязъл изпод ръцете на бабите и майките ни, но сякаш никога отново не сме успели да намерим стария любим вкус. Е с тази рецепта това може да стане реалност!

Соленият кекс БЕЗ брашно, който всяка домакиня бърза да приготви

Продукти за тутманика:

3 яйца (предварително отделете 1 жълтък за намазване)

1 чаена ч. прясно мляко

1 чаена л. сода

1 пакетче суха мая

1 суп. л. захар

1 чаена л. сол

500-700 грама брашно

110 грама масло

370 грама сирене

Приготвяне на тутманика:

Почваме с маята, която разтваряме във вода и после добавяме захар, като чакаме да се надуе. Замесваме тесто с всички продукти без сиренето и маслото. Оставяме го настрани да втаса, което ще се случи за около 30 минути. Сега го разделяме на три части, от които разточваме 3 кори. Намазваме всяка с масло, наръсваме със сирене и правим от тях голямо руло.

Намазваме тава с мазнина и нарязваме рулото на малки кръгчета и ги нареждаме в тавата, като трябва между тях да оставим малко място, тъй като те така или наче ще увеличат обема си, а отгоре намазваме с жълтък. Оставете да престоят за 20 минути и пъхнете на 200 градуса за половин час, като фурната трябва да е предварително загрята.

Бърз тутманик за закуска - само за много гладни

Щом се изпече, извадете от фурната и го наръсете с малко вода, като после покриете с кърпа и оставете за 15 минути. Изстине ли, разчупете и хапне с кисело мляко.

Да ви е сладко!

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес