Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Капама с вино и кървавица

07 февруари 2022, 13:10 часа

Капамата с вино и кървавица е любимо ястие на много българи. И сега – в зимния период, е подходящото време да си го приготвите! Ето кои продукти ще са ви необходими, за да изпълните тази вкусна рецепта:

1 пиле – Ако има от къде да вземете домашно, резултатът ще е още повече аромат и вкус.

200 г сланина

1 кг кисело зеле

1 кафена чаша ориз

Половин килограм кайма

1 глава лук

6 супени лъжици разтопено масло

1 чаена чаша червено вино

200 г кървавица

20 зърна черен пипер

сол

2-3 супени лъжици червен пипер (ако харесвате пикантното, може да използвате и лют червен пипер)

Ето и какъв е начинът на приготвяне на рецептатата за капама с вино и кървавица:

На дъното на пръстен гювеч с капак (ако не разполагате с такъв – може да използвате голяма тенджера) подредете нарязаната на парчета сланина. По нея наредете нарязаното на ленти кисело зеле. Върху нея поставете пълненото пиле.

Плънката се приготвя, като за целта в три супени лъжици от разтопеното масло се запържва лукът, нарядан на ситно, докато придобие стъклен цвят. Прибавете каймата и сол – според собствения си вкус.

Първо се запържва леко, а след това се прибавя червеният пипер. После се прибавя и оризът. Разбърква се добре и се залива с 1 чаена чаша топла вода. Оставя се да покъкри на слаб огън до момента, в който оризът набъбне. Пилето се пълни с част от сместа, а накрая се зашива и отворът. С плънката, която остане, се навиват сарми и те се нареждат върху пилето. Цялото парче кървавица се поставя върху тях се поставя цялото парче кървавица. Цялата капама се покрива с цели, по възможност – по-големи зелеви листа.

При подреждането на продуктите покрай тях се разпръскват зърната черен пипер, разтопеното масло (или олио), което е останало, и виното. Ако е необходимо, се осолява допълнително – всичко зависи от това колко е солено зелето, сланината и въобще - използваните продукти.  Долива се и топла вода. Тя трябва да е толкова, че течността да стигне 2/3 от височината на продуктите. Тогава съдът се похлупва и ястието се пече в продължение на 3-4 часа в умерена фурна.

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес