Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да си приготвите вкусни фалафели в 5 лесни стъпки

17 април 2021, 09:57 часа

Фалафелът е храна от Близкия изток, която се прави с нахут или фава. Това е пържено кюфте и често се сервира със сос хумус и тахан. Той е богат на микроелементи, а също така е добър източник на протеини и фибри. Фалафелът е чудесен източник на протеин за вегани, които са изключили месото от диетата си.

Той е с ниско съдържание на мазнини, без холестерол и е много вкусен. Така че, ако искате да приготвите това прочуто ястие у дома, просто следвайте тези 5 стъпки, за да се докоснете до кухнята на Близкия изток у дома.

Стъпка 1:

Вземете 2 чаши сушен нахут и ги накиснете в купа, пълна с вода и щипка сода за една нощ. Отцедете водата на следващия ден и ги изсушете.

Стъпка 2:

Прехвърлете нахута в купа и добавете 1 средно голяма глава лук, нарязан на ситно, 5-6 скилидки чесън, 1 чаша магданоз, ½ супена лъжица сол, 1 супена лъжица кимион на прах, 1 чаена лъжичка кориандър на прах, 1 супена лъжица черен пипер и 1 супена лъжица смлян кориандър. Разбъркайте добре и след това поставете тази смес в кухненски робот. Пуснете го за 30 секунди.

Стъпка 3

Прехвърлете нахутената смес в купа, покрийте я с найлоново фолио и оставете в хладилник за един час. Намокрете ръцете си малко и след това вземете 2-3 супени лъжици от сместа и направете кюфтенца с желаните от вас размери.

Стъпка 4

Загрейте малко растително масло в тиган и внимателно поставете кюфтенцата в него. Пържете 3-5 минути, докато станат кафяви и хрупкави. Пържете ги на порции, за да избегнете претрупването на тигана.

Стъпка 5

След като се изпържат, ги извадете върху хартия и я оставете да попие излишната мазнина. Можете да ги поднесете с малко таханов сос или хумус или да си направите домашен дюнер с фалафел. Само трябва да се сдобиете с арабски питки.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес