Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да си приготвим уникална ароматен доматен сок за зимата?

14 ноември 2023, 17:22 часа

Приготвянето на зимнина е стара традиция, която е част от бита и същността ни. Дори днес в търговската мрежа да се предлагат целогодишно пресни плодове и зеленчуци, както и лютеница, печени чушки, кисели краставички, доматено пюре и туршии, приготвени за зимата за вас, сигурни сме, че вкусът на домашно произведените от ръцете ви по стари и традиционни рецепти не може да го сравните с тези, които сте закупили от магазина, за да ги опитате.

Независимо от технологиите и напредъка на хранително-вкусовата промишленост нищо не може да замени бурканите, които лично и грижливо пълните в дома си за зимата. Вкусът и ароматът на печените чушки някога в калния селски двор, днес на модерния градски балкон, не могат да бъдат заместени от чушки в стъкло на витрината на големите магазини.

Доматен сок за зимата без сокоизстисквачка - ето я рецептата на опитните домакини

По-ниската цена на домашно приготвения продукт, съчетана с безспорно по-високото качество и по-завладяващия небцето вкус, правят домашно приготвената зимнина включително доматен сок за зимата, по-предпочитания избор за много домакинства. Тези, които избират готовите буркани от магазина, в повечето случаи правят този избор не защото вкусът им допада повече, а защото нямат възможност да си приготвят зимнината сами.

Липса на време, на място за приготвяне и съхранение са сред възможните причини, а най-тъжната е липса на познания по темата, на рецепта, съхранила вкуса от детството. Време и място не можем осигурим за вас, но имаме рецепта, която ще омае сетивата ви и ще ви върне в онези години на село, когато щастието беше на върха на дървената лъжица, с която баба ви е разбърквала лютеницата.

Доматен сок за зимата – защо да го приготвим?

Доматеният сок е универсална витаминозна вкусотия за дългата зима, когато доматите в търговската мрежа достигнат високи цени, а вкусът им спокойно може да бъде сравнен с този на пластмасата.

Използваме доматено пюре и сок за богато разнообразие от супи и ястия, паста и тестени вкусотии, както и го хапваме на салата, така че каквито и кулинарни шедьоври да решите да забъркате тази зима и да предложите на семейството и приятелите, почти със сигурност ще се нуждаете от домати или доматен сок. Вместо да купувате и стържете скъпи  и безвкусни зимни домати, по-лесно е да отворите вълшебното бурканче от избата и да се насладите на вкуса и аромата му.

Доматен сок за зимата – как да го приготвим вкусен и ароматен?

Когато целта е ароматен доматен сок за зимата, чиито вкус да гали сетивата и да ви напомня за детството, не е важна само рецептата, но и уредите и посудата, която използвате. Както и самите домати. Нека са от градината. Закупени директно от производител, на когото имате доверие, а не от маркети. Така ще знаете, че купувате и приготвяте истински български домати, а това определено има значение за вкуса на доматения сок.

Ето защо да пием доматен сок всеки ден!

Не се изкушавайте да търсите и използвате различни готови миксове и подправки за туршии, зимнина или доматен сок. Ако го направите, то усилията ви да приготвите доматен сок за зимата като от едно време, ще са напразни. Постарайте се максимално да приближите условията, съставките и уредите, с които са разполагали нашите баби.

Потърсете добрата стара ръчна сокоизстисквачка, която изкарва сока чрез натиск и пресоване, а не разчитайте на съвременните електрически, които изхвърлят голяма част от същността на домата – вкуса му и месестата му част, отделяйки само чист сок, което няма нищо общо с бутилките от старата изба  на баба. Няма да ви е нужно и много време, кой е имал време за подобно нещо в онези трудни години по нивите? Ето какво ви е нужно за самата рецепта като съставки:

  • домати – меки, сочни, ароматни, български, узрели под слънцето, трябва ви килограм и половина за литър готов сок,
  • сол, която не е йодирана, тъй като добавеният йод влияе в отрицателна посока на доматения сок, 1 чаена лъжичка е количеството за литър,
  • чаена лъжичка захар,
  • може да добавите черен пипер, босилек,  скилидка чесън, а ако искате да избягате от традиционната рецепта и да създадете уникален вкус – мъничко джинджифил.

Ние предпочитаме старата рецепта и пропуснахме джиндифила.

Начин на приготвяне на вкусен доматен сок за зимата стъпка по стъпка

1.       Измийте, почистете доматите.

2.       Разрежете доматите на по-малки части.

3.       Поставете ги в старата ръчна сокоизстисквачка. Лесно ще свикнете да работите с нея.

4.       Поставете готовите вече смлени домати в голям съд, подходящ за варене, подправете с описаните в рецептата подправки.

5.       Варете за 15-тина минути на среден огън. Отпенване не е нужно.

6.       Разсипете готовия сок в шишета и буркани, докато е врящ, затворете и оставете да изстине.

7.       Готови сте. Остава да им намерите тъмно и хладно място за съхранение и с нетърпение да чакате зимата.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес