Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да си направим течен карамел: шест съвета и една рецепта

21 юни 2024, 10:22 часа

Течният карамел може да бъде приготвен за бъдеща употреба - бутилиран и може да се съхранява два месеца на стайна температура, без да губи вкуса си.

На пръв поглед изглежда, че приготвянето на този десерт е трудно - понякога карамелът се оказва твърде течен, понякога твърде прозрачен и кристализира. Всъщност всичко не е толкова страшно, просто трябва да следвате някои правила и да избягвате грешки.

Как се прави течен карамел?

Когато правите карамел, най-добре е да използвате съд с дебело дъно, който разсейва по-добре топлината и не позволява на карамела да се свари прекалено бързо. За да стане карамелът много течен, загрейте на силен огън 500 г пудра захар, 1 супена лъжица оцет и 12,5 мл вода. Щом карамелът започне да стяга и светне, намалете котлона и много внимателно, за да не се изгорите, налейте 25 мл вода.

Гответе на силен огън още минута и отстранете от котлона. Добавете лимонов сок, за да запечатате готовото. Ако искате по-кафяв цвят, можете да оставите карамела на силен огън за още 1-2 минути, но внимавайте да не прегори.

За чудесно течен карамел добавете портокалов сок, осолено масло или ром. Течният карамел става още по-вкусен и подобрява десертите, с които се комбинира.

Как се приготвя крем карамел по стара традиция?

Как да си направим сух карамел?

Всичко, от което се нуждаете, е тенджера и захар. Имайте предвид обаче, че това не означава, че рецептата е толкова проста. Сухият карамел изисква вашето невероятно внимание и основното условие е в никакъв случай да не се смесва захар! Когато видите, че карамелът е започнал да се оформя, започнете да го „люлеете” непрекъснато, тоест правете кръгове с тигана, за да разхлабите останалата бяла захар. Продължете да готвите, докато карамелът стане златисто кафяв.

Защо не трябва да бъркате карамел?

Защото рискувате да го направите зърнест. Нека поясним: когато започнете да бъркате карамела с дървена лъжица, ще се образуват парченца захар, които няма да могат да се стопят.

Възможно ли е да се добави вода към карамела?

Ако искате карамелът ви да е по-мек и течен, можете да добавите малко вода по време на варенето. Принципът е същият като при сухия карамел: сварете бялата захар, като добавите една трета от водата спрямо количеството захар.

Как да избегнем кристализацията на карамел?

Малък трик - добавете буквално няколко капки лимон или оцет във водата. Така карамелът ще остане равномерен.

Как да проверите цвета на карамела?

Много е просто - вземете малко парче хартия за печене и го потопете в готовата захар. Цветът на карамела върху бялата хартия точно ще отразява цвета на крема - светложълт или дори тъмночервен.

Без шупли: Тайната на перфектния крем карамел

Традиционна рецепта за крем карамел

Съставки за 6 души:

·         1 литър прясно пълномаслено мляко;

·         8 яйца;

·         1 шушулка ванилия;

·         300 г пудра захар.

Загрейте фурната на 160°. Разрежете стръка ванилия на две по дължина и с върха на ножа изстържете ароматните черни семки в купа. Загрейте млякото с празната ванилия, след това го оставете да престои, покрито и отстранете от котлона.

В тежка тенджера загрейте половината захар и 4 супени лъжици вода на силен огън, без да разбърквате (около 5 минути), докато карамелът стане кехлибарен (твърде светлият няма да има вкус, а твърде тъмният ще има горчив вкус).

Изсипете карамела в тавата, като го накланяте във всички посоки, за да се разпредели равномерно, като внимавате да не се изгорите.

В купата със семената ванилия разбийте целите яйца с останалата захар, докато сместа побелее. Добавете млякото на тънка струя, като разбърквате внимателно, за да не образува пяна.

Изсипете сместа в тавата, след това я поставете в съд за печене, напълнен до половината с вода и печете във фурната за 45 минути на водна баня. Оставете крема да изстине и сервирайте, по желание с плодове или горски плодове.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес