Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Готвач: Ако искате шишчетата да се топят в устата, направете това

05 март 2023, 12:33 часа

Ако искате да поднесете шишчета, които да задоволят вкуса и на най-отявлените гастрономи, то трябва не само да спазвате подходяща техника, но и да подберете месото и марината. 

Първо, да не нареждате късчетата месо твърде близко едно до друго, тъй като докосвайки се в процеса на печенето, е много вероятно то да не става равномерно; препоръчителното разстояние е между 2 и 3 мм. Твърде много месо върху шишчето 

Второ, да не нареждате късчета, различаващи се забележимо по размери, защото така ще получите шишчета, опечени до различна степен; тези късчета, които представляват кубчета с размери по-малки от 2.5 см, ще се окажат прекалено суми, докато ако размера на кубчетата е над 3.5 см – то, почти сигурно, всяко кубче месо ще бъде неравномерно изпечено. 

Вкусни пилешки шишчета по грузинска рецепта

Трето, да не нареждате каквито и да е парченца от зеленчуци помежду кубчета, защото те се опичат значително по-бързо месните и ще изгорят, тъй като не могат да бъдат отделяни настрани. Като следствие, миризмата на овъглени зеленчуци ще се абсорбира трайно в месото, с което вкусовите качества на шишчетата безвъзвратно ще се влошат. Ако непременно желаете да имате на трапезата и печени зеленчуци, то е препоръчително да ги опечете след месото, когато температурата на скарата е спаднала забележимо.

Четвърто, на не използвате за огън изгнили или просмукани с влага дървени парчета (клони, дъски), защото така ще увеличите непредсказуемо дълго време горенето и със сигурност ще влошите вкуса на шишчетата; незасегнатата от влага дървесина, и особено дървените въглища са препоръчители при разпалването и поддържането на огъня.

РЕЦЕПТА: Сладко-солени шишчета

Пето, да не изливате вода върху въглищната жерава, защото така топлината, която отделят, намалява неконтролируемо и ходът на самия процес на печене става неравномерен; в допълнение, ако студена вода попадне случайно върху месото, то няма шанс то да се опече равномерно. Подобен ефект се наблюдава, ако върху печащите се шишчета се изсипва незагряна предварително марина. Ето защо, ако огънят е прекалено силен, то шишчетата (или скарата) следва да бъдат временно отстранени със следващо разбъркване на жаравата с достатъчно дълга пръчка или ръжен. Следва леко загряване на марината и поливане на шишчетата.

Шесто, да пренебрегвате изискванията за правилно нагрети въглища, което означава, те да бъдат покрити с пепелен слой, през който ясно се забелязва червената на нагорещената им сърцевина, а при почукване – се чува звук с метален тон.

Седмо, да не се поддавате на съмнение, че шишчетата са недопечени, което да проверявате с отрязване на парченце от месото кубче, тъй като това със сигурност ще доведе до снижаване на соковете в месото, обуславящо неговия неповторим аромат.

Внимавайте и да ви е много сладко!

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес