Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето така се получават перфектните БЛАНШИРАНИ картофки

15 декември 2021, 17:19 часа

Много са причините, заради които хората избират да бланшират картофките, преди да ги сготвят. По този начин те се запазват свежи и с изключително наситен цвят. Процесът позволява продуктът да бъде съхраняван във фризер за дълго време, както и спомага за убиването на вредните микроорганизми.

Как е правилно да бланшираме картофите?

Вземете голяма тенджера и я напълнете с вода. Горе – долу за килограм картофи е добре да предвидите около литър вода. В случай, че искате да подобрите вкуса на картофа, може да добавите и малко сол към течността. Оставете я на котлона да заври, а през това време може да напълните още един съд, само че този път с ледено студена вода. Нека ви бъде под ръка за следващата стъпка.

Започнете с подготовката на картофите, но се старайте те да бъдат нарязани на еднакви парчета, така че да могат да се бланшират равномерно.

Почистените, обелени и нарязани зеленчуци се добавят към тенджерата с вода. Ако количеството, което сте подготвили, е твърде много, направете го на порции. Не е желателно тенджерата да бъде пълна почти до горе, защото това единствено може да забави самия процес.

Най-бързата и лесна рецепта за печени картофи

Когато поставите картофите във врящата подсолена вода, засечете с таймер около 5 минути и след това извадете зеленчука и веднага го прехвърлете в ледена вода. По този начин вие прекратявате по-нататъшното му готвене и заедно с това допринасяте за запазването на неговия цвят.

Колкото време сте държали картофите във вряща вода, толкова трябва да е и престоят им в ледената.

След като приключи „студената баня“, подсушете картофите с кърпа и може да ги готвите или замразявате. Вие сами избирате как да процедирате.

Това е начинът за направата на перфектно бланширани картофки!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес