Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доматен сок за зимата без сокоизстисквачка - ето я рецептата на опитните домакини

30 август 2023, 13:45 часа

Доматеният сок е обичан от мнозина заради прекрасния си балансиран вкус, свежест и способност да ободрява. Той е здравословен и не толкова скъп, колкото сока от южни и екзотични плодове. И точно сега е моментът да си приготвите няколко литра от него за зимата.

Най-бързата рецепта за доматен сок за зимата

Ето една рецепта, която ще ви позволи да го направите бързо и без сокоизстисквачка.

За приготвянето на сока ще ви трябват следните продукти:

  • 5-6 кг домати;
  • 2-3 супени лъжици сол;
  • 2-3 супени лъжици захар;
  • босилек или подправки на вкус;

Учени: Този сок сваля холестерола и понижава кръвното налягане, помага на черния дроб и бъбреците

Приготвяне на сока:

  • Измийте доматите, направете разрези в участъка с дръжката и залейте зеленчуците с вряла вода. Това е необходимо, за да се отлепи кожата.
  • Почистете зеленчуците, премахнете твърдата сърцевина, намачкайте доматите (може да го направите и с ръце).
  • Изсипете полученото зеленчуково пюре в тенджера с дебело дъно, поставете на среден огън, гответе 30 минути.
  • След това добавете сол и захар на вкус, листа босилек или други подправки и варете сока още 15 минути при непрекъснато бъркане.
  • Когато е готов, изсипете сока в стерилни буркани, затворете капаците и стерилизирайте в тенджера с вряща вода за 15 минути.

След като сокът се охлади, го приберете за съхранение на тъмно и хладно място.

Не е изненадващо, че този сок се смята за един от най-успешните компоненти на различни диети. Но все пак не трябва да се забравя, че заради съдържанието на сок, той стимулира апетита. Хората, които искат да отслабнат, трябва да приготвят тази напитка сами, особено след като изцеждането на сок от зрели домати е лесно дори без сокоизстисквачка.

Той понижава нивата на кръвната захар. Официално е включен в диетата на тези, които страдат от диабет и затлъстяване. Богат е на витамини от група В, бета-каротин (провитамин А), витамини С, РР и Е. Освен това съдържа съединения на желязо, мед, манган, калций, калий, флуор, хром, фосфор, сяра, селен, молибден, никел, хлор и бор. Такъв набор от минерални и биологично активни вещества е уникален сам по себе си, всички те са необходими на тялото.

Редовната консумация на тази доматена напитка може да предотврати развитието на редица метаболитни нарушения. Тя се отличава със способността си да понижава нивата на холестерола.

Богата е на серни и хлорни съединения, които имат благоприятен ефект върху функционирането на черния дроб и бъбреците, така че се препоръчва да се включи в диетата на пациенти, страдащи от интоксикация на тялото. Продуктът има леко диуретично действие, а в смес със зелев сок (в съотношение 1:1) помага на болните от жлъчнокаменна болест. Предотвратява преждевременно стареене. Също така съдържа рекордно количество ликопен, който е един от най-мощните антиоксиданти.

Още: Ето защо да пием доматен сок всеки ден!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес