Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доматен сок в буркани за зимата от 2 съставки

07 септември 2023, 16:40 часа

Зимнината е едно от основните задължения на домакините. Ако имате дворче, в което отглеждате дори минимални количества зеленчуци, няма как да не сте се убедили с времето, че домашната храна превъзхожда стократно онази, която можем да си купим от магазина.

Тя не само е овкусена според нашите предпочитания, но и продуктите, използвани в рецептите, са с ясен произход и качество. Това са основните причини да искаме сами да си приготвяме храната, която поднасяме на трапезите си.

Проблемът е, че съвременните домакини са лишени от свободно време, в което могат да приготвят вкусни консерви за студените дни от годината.

Още: ТОП 3 грешки, които неопитните градинари допускат с доматите

Много от дамите с душа на кулинар признават, че именно липсата на достатъчно време ги принуждава всичко да закупуват от магазина.

Това нас лично ни мотивира да селектираме не малко на брой рецепти за вкусна и лесна зимнина, отнемаща наистина малко време. Днес ще споделим рецептата на едни домати в консерва, които се приготвят за нула време, а резултатът е фантастичен.

Как да си приготвите най-вкусните консервирани домати?

Направата на консервирани домати се счита за една от най-лесните зимнини, с оглед на това, че продуктите, нужни за изпълнението на конкретната рецепта, не са никак много.

Още: Действайте бързо, ако забележите бели петна по доматите!

В случая ще са ви нужни само два основни продукта и това са домати и сол. Звучи страхотно, нали. Без дълги списъци, без разточителни пазарувания и стотици левове, които след това не знаем как са се изпарили от портфейлите ни.

След като си набавите вкусни и добре узрели домати, може да преминете и към самата рецепта.

Преди това обаче ще ви дадем един съвет. Винаги купувайте зеленчуците от някоя баба по селата. Не само, че ще помогнете финансово на възрастните хора да преживеят по-лесно, но и ще си гарантирате вкусен зеленчук, който няма как да откриете нито на пазара, нито в големите супермаркети.

След като вече сте си набавили вкусни и добре узрели домати, трябва да ги почистите под течаща вода. Премахнете дръжките и ги нарежете на средно големи парчета. Идва ред на най-трудоемката част от готвенето на доматена консерва, а именно смилането на зеленчуците.

Още: Ползата от маята за хляб при отглеждане на домати

Когато приключите с меленето, овкусете със сол и след това напълнете доматите в буркани. По желание може да ползвате и бутилки, вие сами решавате.

Бурканите се затварят и варят за 20-25 минути от завирането на водата.

Последната стъпка е изваждането от горещата вода и обръщането на бурканите с капачките надолу. Когато се охладят, може да ги подредите на рафтовете в килера.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес