Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Джейми Оливър представя: Запеканка с картофи

06 март 2020, 08:51 часа

„Има няколко малки, но важни подробности в тази рецепта, събирани в моята готварска кариера - които в комбинация ви дават тази изключителна запеканка, която според мен се доближава до съвършенство. Какъв лукс." - Джейми Оливър.

Джейми Оливър е английски кулинар, ресторантьор, автор на готварски книги и телевизионни програми. Има издадени 19 книги преведени на 36 езика и 48 ресторанта във Великобритания. Той е един от най-популярните готвачи в цял свят.

Днес ще ви представим неговата рецепта за запечени картофи, известни в България като Запеканка с картофи. Колкото проста, толкова и сложна рецепта, която си заслужава да пробвате вкъщи.

Необходими продукти

- 2,5 кг средно големи картофи

- 4 супени лъжици гъша мазнина или несолено масло

- зехтин

- 1 скилидка чесън

- ½ букет пресен градински чай, ( около 15 г)

Начин на приготвяне

В деня преди готвене

1. Обелете картофите, като ги оставите цели. В идеалния случай всички трябва да са с еднакъв размер (около 8 см). Сварете ги в съд с вряща подсолена вода за 15 минути - това ще гарантира, че вътрешностите ще станат наистина пухкави.

2. Изцедете ги в гевгир и оставете да изсъхнат на пара за 2 минути - това ще помогне на мазнината да залепне за картофите. Разклатете гевгира няколко пъти леко, за да разбъркате краищата на картофите, което ще им даде максимална повърхност за хрупкава външност, докато се пекат.

3. Поставете гъшата мазнина или маслото и 1 супена лъжица олио в най-голямата си тава за печене. Върху сварените картофи добавете щипка морска сол и черен пипер. Наредете целите картофи в покритата с гъша мазнина или масло тава като оставяте малки празнини между тях.

4. Покрийте ги и оставете в хладилника за една нощ.

В деня на готвене

1. Загрейте фурната до 180 ° C / 350 ° F /.

2. Начукайте чесъна, а след това леко натрошете всяка необелена скилидка и добавете към тавата. Това ви дава сладък, карамелизиран вкус на чесън, който добавя нежен аромат към картофите.

3. Печете за около 1 час, или докато картофите станат хрупкави и златисти навсякъде.

4. Извадете тавата от фурната. Запеканката е почти готова, но предлагаме нещо допълнително, което ще придаде на ястието ви уникален вкус. Внимателно напъхайте във всеки картоф парченце бекон, риба или месо по ваш избор.

5. Вземете листата от градински чай и ги поръсете върху картофите. Запечете още 20 до 25 минути или до златисто и хрупкаво. Крайният резултат е зашеметяващ, като дори можете да ги сервирате в ресторант. Те са толкова добри...

източник: www.jamieoliver.com

Александър Коларов
Александър Коларов Отговорен редактор
Новините днес