Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чудна лазаня с вкусни патладжани

17 май 2023, 14:05 часа

В сезона на пресните зеленчуци ви препоръчваме да приготвите класическо южноиталианско ястие, наречено "Parmigiana di melanzane", или за нас - лазаня от патладжан. Това ястие се приготвя с традиционни неаполитански съставки като доматен сос, подправки, патладжан, пармезан и моцарела! А вкусът е невероятен!

Ще си оближете пръстите с тези пилешки гърди във фолио

Списък с продукти:

2-3 големи патладжана

100-125 гр. моцарела

настърган пармезан

1 глава лук и малко чесън

За соса:

800 гр. домати от консерва

30 мл. зехтин

1 ч. лъжица сол и захар

няколко листа пресен босилек

Начин на приготвяне:

За да приготвите, първо трябва да приготвите доматения сос. Вземете една кутия цели домати и ги разбийте в блендер. Ако не разполагате с такива, използвайте пресни. Първо ги обелете, след това ги бланширайте и накрая ги нарежете в блендера.

Добавете 4 с. л. зехтин екстра върджин в тигана. Добавете ситно нарязаните лук и чесън. След няколко минути, когато лукът стане прозрачен, добавете доматите, кипнете и оставете да къкри на среден огън, докато сосът се сгъсти. Накрая добавете няколко листа босилек.

Измийте патладжаните, отстранете сърцевината и ги нарежете по дължина на тънки филийки с дебелина около 1 см. Поставете нарязаните патладжани в голяма чиния на слоеве и поръсете добре всеки един от тях със сол. Оставете за известно време, за да не са горчиви.

Изплакнете патладжаните под течаща вода, за да отстраните солта, и ги подсушете с кухненска хартия. След това патладжаните се запържват от двете страни в голямо количество зехтин до златистокафяво.

Поставете готовите патладжани върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.

Пригответе тава за печене и намажете дъното ѝ с малко олио. Изсипете 2 с. л. доматен сос и го разпределете равномерно по дъното. Подредете патладжаните така, че да не се застъпват.

Най-вкусните картофи на фурна, готови са за отрицателно време!

Разпределете още един слой доматен сос, поръсете с настърган пармезан и отгоре с нарязана моцарела.

След това се редуват слоеве патладжани, доматен сос, пармезан и моцарела. Последният пласт трябва да е от доматен сос и пармезан. Ако сосът не покрие напълно патладжаните, ще стане сухо.

Когато всичко е готово, поставете тавата в предварително загрята фурна на 200°С и печете 40 минути или до златистокафяв цвят отгоре.

Нарежете на парчета и я сервирайте като лазаня.

Да ви е сладко! 

 

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес