Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВАС разблокира строителна поръчка на Разград

20 април 2018, 21:48 часа • 1890 прочитания

С днешното си окончателно решение Върховният административен съд на практика развърза ръцете на разградския кмет Валентин Василевда сключи договор за паркоустрояване на зелените площи в квартал „Орел“.

Поръчката за най-големия квартал в града бе обявена през май месец миналата година.

През ноември процедурата е финализирана и за изпълнител е избран консорциум „Абритус Гардън“, който се състои от русенската фирма „Металпласт Инженеринг“ ЕООД и търговищката „Пътинженерингстрой – Т“ ЕАД.

Неговата оферта за първата позиция „Благоустрояване и паркоустрояване на междублокови пространства в ж.к. „Орел“,етап 1“ е на стойност 3 799 84 лв. без ДДС. За втората позиция „Изграждане и възстановяване на зелена среда - южен парк "Орел" пък предложението на консорциума е за 585 348 лв.

Решението за избор на изпълнител обаче бе обжалвано пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от два консорциума, съставени от местните фирми „Строймонаж“ ЕАД и „Валли-10“ ЕООД, кандидатствали с различни имена за двете позиции.

КЗК се произнесе в полза на възложителя – че изборът му е законосъобразен. Нейното решение впоследствие бе протестирано пред Върховния административен съд, който потвърди решението на КЗК.

Днес кметът на Разград заяви пред Българското национално радио, че обжалванията са забавили проекта с около половин година и че предстои да решат с избрания изпълнител кога ще правят първа копка. Средствата за проекта са осигурени по Оперативна програма „Региони в растеж“.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес