Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кубрат излиза от кризата с водата със споразумение или заем

12 декември 2018, 12:31 часа • 1292 прочитания

Общинският съвет на Кубрат е свикан на извънредно заседание днес заради спряното подаване на електрически ток от „Енерго-Про Продажби“ към административната сграда на ВиК „Меден кладенец“ в града. Предупреждението на енергийното дружество е, че днес ще спре токът и на всички водоснабдителни съоръжение на „Меден кладенец“ заради необслужвани задължения, надхвърлящи 3 млн. лв.

Две са точките, включени в дневния ред, и техен вносител е председателят на Общинския съвет Хюсеин Юмеров. Едната е за приемане на споразумителен протокол във връзка с натрупани задължения за консумирана електрическа енергия на ВиК „Меден кладенец“ към „Енерго-Про Продажби“. По втора точка съветниците трябва да гласуват поемане на нов общински дълг под формата на договор за общински заем, с който да бъдат погасени задълженията на общинското ВиК към „Енерго Про Продажби“.

На редовната сесия от 7 декември общинските съветници на Кубрат не приеха предложеното от енергийния оператор споразумение и в резултат на това се стигна до се стигна до спиране на електрическото захранване в административната сграда на „Меден кладенец“. Днес е крайният срок да се постигне споразумение за издължаване на неплатените сметки за ток. В противен случай без вода ще останат жителите на Кубрат и на още 17 населени места.

Дългът от над 3 млн. лв. е натрупан в продължение на пет години. Притесненията на „Енерго-Про“ са, че той може да стане несъбираем, тъй като от началото на следващата година ВиК услугите в общината ще бъдат прехвърлени към обособената територия на асоциация „Водоснабдяване-Дунав“ – Разград, а това може да доведе до ликвидация на ВиК „Меден кладенец“.

Йорданка Калчева
Йорданка Калчева Отговорен редактор
Новините днес