Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шестгодишният вицешампион по шах Велислав разказва за големия успех на европейската сцена (ВИДЕО)

20 август 2021, 21:00 часа • 41471 прочитания

Днес разказваме историята на 6-годишния Велислав Захариев, повод за национална гордост, който стана вицешампион по шах за целия Европейски съюз.

От малък той печели десетки медали и купи от много състезания у нас и в чужбина. Велислав се нарежда на 5-то място в света по шахматен рейтинг. Ето какво споделиха той, неговият баща Димитър Захариев и треньорката му по шах д-р Венета Петкова, председател на шахматен клуб "Елит" и преподавател в Национална спортна академия "Васил Левски":

- Вели, от колко време играеш шах?

- Преди две години започнах да играя.

- Димитър, как усетихте, че Велислав има интерес към шаха и че този интерес може да се превърне в повод за национална гордост?

- Още когато беше на две години и няколко месеца постоянно искаше да реди шаха. Постоянно ме питаше коя фигура как се казва. После постепенно започна да учи движенията на самите фигури и така докато на 4-годишна възраст започна и да играе.

- Кое е първото му състезание?

- Първото му състезание беше началото на 2020-та година в град Кюстендил. Тогава аз прочетох, че е детски турнир, но всъщност беше с доста по-големи деца. След това отиде на турнир в София, който вече беше съобразен с годините на децата. Имаше категории по възраст.

- Разкажете интересна история, случила се по време на състезание.

- Бяхме на спа почивка в хотел в град Пловдив. Тогава се провеждаше и турнир. Той не искаше да излиза от басейна, но едновременно не искаше да пропусне турнира. Тогава измислихме компромисен вариант с телефона, седнал на едни стълбички в басейна. Турнирът беше час и половина или два и се проведе по този интересен начин.

- Коя е последната му купа?

- Последната му купа е от Мюрек в Австрия. Там се проведе турнир, на който се класира на второ място. Награждаванията с купи бяха до пето място.

- Д-р Петкова, какво Ви направи впечатление във Велислав на първата Ви среща?

- Велислав ме плени със страстта си към шаха, концентрацията и самодисциплината, която притежава. Тя е рядкост за такова малко дете.

- Къде виждате Велислав след 5 години? Може би на световната сцена като шампион?

- Това би било чудесно, но имаме да извървим много дълъг път и нека не забравяме, че Велислав е едва на шест години. И аз често забравям, че е толкова малък, защото поведението му е зряло, отговорно.

- Какво постигна Велислав, което дългогодишни състезатели по шах не успяха?

- Тенденцията да се стартира обучението по шах в ранна детска възраст е породено от огромната конкуренция в цял свят. Не винаги комбинацията талант, труд и дисциплина е налице. Това е само предпоставка. Това, което Велислав прави, e да тренира за вдъхновение. Нещо, което дори професионалисти не правят.

- Д-р Петкова, с Велислав тренирате предимно онлайн. Каква е разликата между тренировката на живо и тази пред екрана? Мислите ли, че Велислав се подготвя достатъчно качествено дори и онлайн?

- В съвременния свят онлайн обучението е вече приоритетно. Ние търсим баланс в учебно-тренировъчния процес както онлайн, така и присъствено. Най-важното е, че качеството на обучението не се измерва в технологията, а в методиката. А ние работим доста добре. Искам да добавя, че е много вдъхновяващо да чета редица позитивни коментари във връзка с последния успех на Велислав. Това е стимул да продължаваме да радваме българския народ с успехите ни.

- Димитър, какво предстои за Велислав през следващата година в шаха и в училище?

- Той тази година е последна година в детската градина. Другата година ще бъде първи клас. Има още една година, в която може да тренира усилено без да е зает с уроци. Ще присъстваме на колкото може повече турнири. Когато започне училището ще помислим как да съчетаем нещата, но мисля, че ще се справим.

Интервю на Илиана Симеонова

Илиана Симеонова
Илиана Симеонова Отговорен редактор
Новините днес