Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Великото желе: Виновни до доказване на същото

25 март 2023, 09:44 часа • 3840 прочитания

В бяла риза с кървавочервена вратовръзка, с провлачена милиционерска походка, в ранното утро на четиринайсетия ден от пролетния месец нисан от своя малък параклис в Съдебната палата излезе прокурорът на България Пехливан Смешев.

Летаргичната му сиеста бе прекъсната от тълпа службогонци и той излезе сънен и намусен.

– Що ме прекъсвате, като почивам бе, говеда с говеда!

– О, наш Повелителю и Инструмент Божий! – отвърнаха службогонците, – ние сме пешки в ръцете ти, без тебе нищо не струваме и нищо не правим.

– Добре, добре – погали задълбочено голото си теме прокурорът на България, – казвайте по-бързо, че ще вървя да си охлаждам виното с охладителя, дето не си купих, и да мезя с топеното сирене, дето не си присвоих.

– Пак са ни погнали – рекоха службогонците, – че бездействаме и си бъркаме в телесните отвори. То не е европейската прокуратура, то не са журналистите, които не са наши де, то не са политиците от опозицията, то не са блудните овци на правосъдието. Порой от хули се изсипва върху ни и ние страдаме. Помогни ни, Повелителю!

– Тъпоглавци мои – отвърна прокурорът, – аз съм ви създал, аз ви крепя и щракна ли с пръст, вие ще отидете в кошчето, защото вашата майка се казва Зависимост. Европейската прокуратура не може да ни погне, защото ние сме плодове на България. Журналистите ги галете със стоманени перца: като ги порежете, мнозина ще млъкнат. Вижте кои са дарителите на партиите от опозицията и спретнете компромати, мои малки малоумници. Но, ще кажете, то ще е кухо и накрая ще ни съдят. Нас няма да ни съдят, тъпоглавци мои, ще съдят данъкоплатеца, а данъкоплатецът е дащен, създайте му само врагове, за да има за кого да приказва, а вие си гледай кефа и го товарете с плащания. Блудните овци ги оставете да блудстват. Имате ли власт над някои от тях, понижавайте ги, пълнете системата със свои двойници, пък другите да му мислят. Те сами ще изчезнат.

– Но чие дело да извадим и какво да бъде обвинението, Повелителю?

– Хванете някой щастлив нещастник от тия, дето опоскаха пътищата, тях всички ги знаят, за тях всички говорят. Само не го обвинявайте за пътищата, че почнем ли да ровим в пътищата, там са всички и никои, като нищо и себе си ще се открием там, а може и още по-лошо: други да ни открият. Измислете му нещо: я пръднал в банката и нарушил обществения ред, я погледнал някоя девойка неприлично, я заплашил някого, че ще го ступа. Ще го закопчаем, ще го пуснем под гаранция пък после ще му мислим с какви флашки юнашки да забъркаме следващата пунта мара. А сега къш, къш! Чиба бе!

– Но какво ще кажат хората, обществото?

– Те са виновни до доказване на същото!

 

Автор: Иван Димитров, Прас Прес

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес