Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В очакване на Доган в Народния и три синджира филми от Максим Генчев

16 януари 2023, 21:00 часа • 8946 прочитания

Не е лесно да си актьор или режисьор в България, особено пък в Народния театър. Първо им назначиха за пиар довчерашната депутатка от ДПС Велислава Кръстева. Тя излезе от Народното събрание и влезе в Народния театър. Вярно, че парламентът е вид народен театър, но трябваше ли и театърът да се превръща в парламент?

Проблемът е, че като я види човек неволно започва да се озърта за Ахмед Доган - и той рано или късно изскача отнякъде. И все пак, влизането на Кръстева в театъра причини излизането оттам на главния драматург Захари Карабашлиев и предизвестието за напускане на един от водещите режисьори Явор Гърдев, а главният режисьор на театъра Александър Морфов засега мълчи какво смята да прави.

Както някои парламентарни групи, така и актьорската трупа се раздели на две части в съотношение 49:25 за Кръстева, но това не впечатли достатъчно директора на театъра Васил Василев. Заваляха искания за оставки и уволнения. Министър Минеков заплаши, че може да поиска дисциплинарно уволнение на директора на театъра. Ръководството и част от актьорите поискаха оставка на министъра. Валери Йорданов поиска оставката на директора. Морфов поиска оставка на ДПС от театъра, а Василев поиска писмено обяснение от Морфов и му назначи вътрешна комисия да разследва какво точно е правил, когато надраска вратата. Независимо, че той сам разказа публично всичко.

На 30 декември, като малко подранил Дядо Коледа, без подаръци в ситуацията се намеси и президентът Радев, за да обясни на разтревожените актьори от по-голямата група, че въпреки проблемите актьорският състав е сплотен и получава признанието на публиката. И ако съдим по снимките, на които си е съблякъл сакото, вероятно е показал на актьорската публика няколко лицеви опорки.

В Народния театър не им е лесно, но още по-опасно за българския актьор е да играе във филм на Максим Генчев. А предвид творческите му планове, това може да се случи на всеки. БНТ показа неговия „Ботев“, за което предполагам трябва да благодарим най-вече на Емил Кошлуков. Веднага социалните мрежи закипяха възмутено, все едно някой е очаквал нещо друго от Максим Генчев. Министерството на културата трябва да слага предупреждения на билетите за филмите му.

За Генчев това е само началото. След като се разправи с Левски и Ботев, ще е луд, ако не посегне и към филми за Хаджи Димитър („Жив е той, жив е“), Стефан Караджа („Сестро, де е Караджата?“), Бенковски („Хвърковатият войвода“), „Кой уши байряка“ (с главна роля като за президентска дъщеря) и, разбира се, за Баташкото клане („Песен за огън и кръв“). Стамболов може и да го пропусне заради лошата му репутация сред приятелите на Русия. Но пък току-виж направил и филм (слашър) по народната песен за Балканджи Йово и хубавата Яна.

Още преди да е приключил с турското робство, може да се върне и към по-стари времена. МГ вече работи по „1349“, с Дарина Р. Радева в една от главните роли. (Дори в крайна сметка тя да не играе във филма, Генчев събира пари за продукцията си с нейното име и това на президента.) Президентската дъщеря, може и да е много талантлива, но под режисурата на МГ никой няма да разбере това. После можем да очакваме дълга поредица филми, които трябва внимателно да избягваме - за Аспарух („Бащата на нацията“), за Тервел („Спасителят на Европа“), за Крум („Чашата на хана”), за Самуил („Българският цар“), за Симеон („На три морета“)… и така чак до Румен Радев („Миротворецът“), който по това време вече няма да е президент. Поне така се надяваме.

 

Автор: Емил Л. Георгиев, Прас-Прес

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес