Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Преговорите са неизбежни - но с тъпаци и терористи не се преговаря

24 ноември 2023, 20:34 часа • 7711 прочитания

Путин ни излекува от ковида на 24 февруари 2022 - с началото на пълномащабката в Украйна поредната вълна на корона-пандемията внезапно утихна и светът забрави за почти две години бодливия вирус-кактус.

Напоследък обаче се надига нова ковид-вълна, на украинския фронт настъпи тупик, разгарянето на Израело-палестинския конфликт изглежда не е достатъчно ковидоцидно.

Една война в Тайван сигурно ще ликвидира ковида завинаги.

Още: Думата на Шиши е закон, тялото му - парламент! Алелуя!

Но да не даваме идеи, ами да видим какво става по света и у вас последните седмици.

Украинското настъпление сякаш достигна границата, отвъд която ще се придвижва все по-трудно, защото руснаците са в Донбас от 9 години, а районът и преди си беше частично ориентиран към Русия - езиково, културно, политически.

По версията на президента Зеленски - западната военна помощ за Украйна е в такива размери, че е достатъчна, за да не загине страната, но недостатъчна за победа.

Списание “Икономист” и други западни медии все по-често пишат за “неизбежността на преговорите с Русия”, макар че “моментът още не е настъпил”.

Още: 10 Не!Ща, които Васил Терзиев да ремонтира и построи като за начало

Преговори с Русия в този момент са изгодни само за окупатора, защото доброволно той оттам няма да се изнесе. Максимумът, който може да се постигне, е да се договори някакъв условен Минск-4, който ще се спазва, колкото и предишните Мински споразумения за урегулиране на конфликта - в мига, в който някоя от страните се почувства силна, веднага ще се намери “провокация” за стартиране на нов цикъл производство на човешка кайма и кървавица.

В руските пропагандни канали (и не само там) отдавна се говори за някакъв конфликт на президента Зеленски с Главнокомандващия въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни - имали били големи различия за воденето на войната.

Вероятно това не е само пропаганда, но интересното е, че в тоя, така да се каже обществен дискурс, се включи и милиардерът Елън Мъск. Той написа в неговата соцмрежа X нещо от сорта, че Залужни цени живота на подчинените си, а Зеленски не знае на кой свят е.

Малко по-късно се бастиса още една космическа играчка на Мъск - и вторият тестов опит за ракетата Starship на SpaceX се провали, полетя неправилно и се самоунищожи в кривия космос. Но това няма отношение към темата ни.

Още: Колонката на Данчо Полицая

Различия по отношение на военната помощ за Украйна има и вътре в САЩ.

Шефът на Офиса на украинския президент Андрий Ермак отиде в Щатите да кандърдисва американците да засилят санкциите срещу Русия и военните доставки за Украйна.

Там обаче с далеч по-важно посещение беше в това време китайският президент Си Дзинпин, който гостува в САЩ за пръв път, откак Байдън е президент.

Американският и китайският президент се надлъгваха за Тайван, Иран, Палестина, климата и човешките права. След срещата китайският външен министър каза, че отношенията между САЩ и Китай тръгнали в нова посока, почва рестарт, културен обмен, търговско сътрудничество! Главните сърбежи на САЩ са - Китай да не почва Специална военна операция в Тайван, да не помага на Русия с полулегални военни доставки и заобикаляне на санкциите. И да държи Иран далеч от Палестина (Китай има силно влияние върху Иран и даже ги “сдобри” със Саудитска Арабия.) Щом китайците са доволни от срещата с Бай Байдън, вероятно са получили нещо, не знаем какво - бизнес, технологии, някакви обещания около ковида…

Още: Биби от острова на карикатурата

Да не забравяме, че безпрецедентният трети мандат на Си започна с чудовищно натягане на гайките с мерките против ковид. Социалният контрол и карантинните ограничения в Китай стигнаха до лудост (без да е ясна медицинската полза), за да се създаде обстановката. в която Си наруши неписаното правило на китайските комунисти - държавните ръководители да не управляват повече от два мандата по 5 години. (По време на мандата на Тръмп противопоставянето САЩ-Китай се засили под формата на търговска война, а Тръмп наричаше ковида “китайски вирус”.)

Докато Ермак беше в САЩ и неуспешно крънкаше подкрепа, бившият му колега от офиса на украинския президент - Алексей Арестович, си движи своя кампания, защото иска да става президент на Украйна. Арестович също в момента е в САЩ, като изглежда не възнамерява да се връща, защото в родината му започна разследване срещу него - съдят се с една депутатка за страшна глупост, подавайки доноси един срещу друг. Случаят е следният. Тази депутатка напада уличен музикант, затова че пее на руски, Арестович пък защитава музиканта и това стига до съдебни разправии. Арестович е военен психолог, хубавец и международен аферист. Спрягат го за агент на ФСБ или ЦРУ (в различните тълкувания на поведението и личността му.) В Русия е обявен за терорист и екстремист. При всички положения е чаровен разбойник, само малко прекалява с ботокса.

В същото време, независимо кой колко иска да става президент, не е ясно дали въобще в Украйна ще има избори, докато върви войната. Защото какви избори могат да са това? Как ще се гласува на окупираните територии? Как ще гласуват военните на фронта?

***

Още: Класическа Тошка

Новата палестинска криза и реакциите по света родиха един феномен: либерални протести, включително на ЛГБТ-ентусиасти, в подкрепа на Хамас. Подкрепа за палестинската кауза или съчувствие за палестинския народ (макар че е трудно да отделиш народа от Хамас и особено трудно е това за армията на Израел); или подкрепа по религиозен признак - това е по човешки разбираемо. Но подкрепа за терористичната организация Хамас, при това подкрепа от хора, които под властта на Хамас няма да преживеят и една минута в телесна и полова неприкосновеност - ето това е не само престъпно, но и чудовищно тъпо.

Тъпаците са като терористите - с тях не се преговаря.

 

Автор: Г-н Балев, Прас Прес

Още: Чичопеевски

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес