Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой къде встъпва в международното положение

25 март 2023, 08:00 часа • 7123 прочитания

1. Си встъпи в трети мандат.

Както ПРАС-ПРЕС вече писа, Китай се разшава по украинския въпрос и се опитва да сложи ред в хаоса.

Държавният и партиен ръководител Си Дзинпин наруши неписаното правило на Китайската комунистическа партия лидерите да изкарват по 10 години във властта, след което да бъдат сменяни.

Древната китайска цивилизация е установила, че и най-добрият ръководител след 10 години във властта се изтощава, а после се и побърква. Дори да е такова изключително същество като Бойко Борисов или Владимир Путин. Затова ръководителите, особено на такива големи държави, трябва да се подменят регулярно.

Си Дзинпин обаче наруши това правило, яко натегна гайките в Китай последната година и встъпи в трети петгодишен мандат.

За началото на този трети мандат на Си му трябва нещо положително и той се зае с Украйна, като си уговори среща на живо с Путин и виртуална среща със Зеленски.

Съществуват подозрения, че Китай няма полза от прекратяването на войната и тези дипломатически совалки са пунта-мара, защото всъщност е Китай главният печеливш от конфликта. Докато Русия и Украйна се изтощават демографски, а Запада - икономически, Китай цоца евтини ресурси и дебне Сибир като някакво ДПС - коварно изотзад.

2. “Магнитски” стъпи накриво - американските банки се спънаха в Пеевски и Горанов.

Голяма грешка направи Държавния апартамент, като наложи санкции почтения бизнесмен и дарител на фурми Делян Пеевски, а след това и на абсолютно непознатия Владислав Горанов.

Всичко това се отрази преди всичко на американската финансова система.

Делян Пеевски пак си е в политиката, Влади Горанов пак ще си намери добри познати, но американските банки почнаха да гърмят като някакви КТБ-та.

Пеевски веднъж го ядосаха и събори КТБ.

Сега го ядосаха заедно с Влади - и те събориха (засега) две американски банки. Ако Ако Държавният апартамент не си преосмисли поведението, американците ги чакат още финансови неприятности. А не ни се мисли какво ще стане, ако посмеят да нашият санкции по “Магнитски” и на Бойко Борисов!

3. Грузинската мечта стъпва на тънък лед.

Управляващата партия “Грузинска мечта” се опита да по руски модел да прокара Закон за чуждестранните агенти, какъвто у нас искат родните копейките.

След улични протести законопроектът беше оттеглен, а премиерът Гарибашвили заяви, че протестите били организирани от бандити, които подвели “искрените младежи”, неразбиращи в какво ги въвличат. Според Гарибашвили протестите имали за цел да вкарат Грузия във война с Русия, защото Украйна и Запада имат интерес от отваряне на втори фронт в Русия.

Римите с нашите копейки са натрапчиви, а за партията “Украинска мечта” има още една забавна особеност - тя се води проевроатлантическа. Като някакви Граждани за европейско развитие на Грузия, строящи руски газопроводи. И като натовските генерали Радев и Янев, рецитиращи кремълски тези и методички (опорки).

Поука: Ако на обратната страна на копейката има евроатлантическа хералдика, копейката пак си дрънчи като копейка, защото фалшивата копейка има стойност колкото автентичната копейка.

4. Финландия встъпва в НАТО.

Благодарение на руската денатофикация Финландия влиза в НАТО, а Швеция малко ще се забави заради преенциите на Турция, но и тя ще влезе.

В тази връзка украинският журналист Дмитрий Гордон зави, че “всички ще встъпят в НАТО, а Русия ще стъпи в говно”.

5. Step by step.

Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на Владимир Путин заради военни престъпления, между които и депортацията на украински деца в Русия. Дали Путин ще стигне до скамейката на трибунала, не знаем. Но с единия крак вече е стъпил в куфара си.

 

Автор: Франсис Фукушима-Хашимото, Прас Прес

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес