Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ДС-т предложения за почетен Патриарх

29 март 2024, 09:01 часа • 1638 прочитания

Като един подчертано духовен и извезан от религиозни ценности народ вниманието на нацията е обърнато към предстоящия избор на нов глава на Българската православна църква. Но борбата за тази позиция не бива да води до междуособици и съревнование, драми и интриги.

За това нека да имаме и почетен патриарх, а може той да посочи сетне съпатриарси, така че за всекиго да има позиция и престиж. Ето примерни идеи:

1. Бойко Борисов. Очевиден избор. Човек, който е построил толкова църкви и манастири и се кръсти толкова често, няма как да не бъде считан за фаворит от гражданската квота. А и след Божията ръка на Марадона, светът има нужда от Божия менискус.

Още: Преображението на Шиши

2. Мария Габриел. ГЕРБ-Жени погрешно се израдваха, че тя ще е първата жена-премиер на България, пропускайки историята отпреди Бойко Борисов да влезе в политиката, а само да ѝ е шофьор и охранител. Но за първата жена с ранг на почетен патриарх има шанс. А пък и в Европа ѝ казват добър ден и има страшно реноме пред тамошните грешници.

3. Корнелия Нинова. За да не кажете, че фаворизираме сглобката с два нейни ярки кадъра, даваме шанс и на опозицията. Меси козунаци, снима се пред икони, хамка на Заговезни и на жали бедните и онеправданите. Отново силна кандидатура.

4. Ергенът. Такава опашка от непознати да го целуват има само пред свят човек. А и Бог е любов.

5. Пепи Еврото. Да, той не е сред нас, в смисъла на това, че е в чужбина и се скита немил-недраг. Но неговият завет има хиляди последователи тук и те го защитават и прикриват като един Апостол на свободата версия 2.0. Или първа версия на почетен патриарх.

Още: 10 не!ща, които остават на Путин до пълното достигане на целите му

6. Благой Георгиев. Човек, който умело комбинира религиозното и светското и може да сближи модерния човек с църквата. Също така посланик Митрофанова го харесва и е легенда на Терек (Грозни), и ще сдобри българския с руския народ.

7. Патриарх Кирил. Руският патриарх може да получи тази позиция, за да скрепим дори по-силно двата народа и да се извиним за това, че Митрофанова затвори руската църква.

8. Жълтите павета. Те са символ на стоицизъм и въпреки провокациите срещу тях и набезите от майстори и винкели, устояват. Не са казали нищо лошо, не са мрънкали, не са всяли омраза и мрак у никого. И не спират да водят всички ни до най-големия храм в България - храм-паметник Александър Невски.

9. Хората от коментарите във Фейсбук. Тяхната категоричност и праведност по всяка възможна тема е безупречен атестат за това, че колективно може да станат почетен патриарх и да носят светлина в душите ни със своята прозорливост, соцносталгия и бабини илачи.

10. ДП. Знаем си, че 10 си значи само един човек, който ни демонстрира през годините покаяние, смирение, себеотрицание, отслабване и възможност да заема всяка позиция и форма.

 

Автор: Самуил Петканов, Прас Прес

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес