Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Златанова се надява до края на месеца да бъдат отблокирани европарите по ОПОС

14 юли 2014, 13:31 часа • 15892 прочитания

Няма опасност за бюджета от гледна точка на европейските фондове. Начинът, по който усвояваме европейските средства, допринася за финансовата стабилност на България. Това заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова по БНР.

"По ОПОС имаме голям напредък при отстраняването на слабостите в системата, които са натрупани през годините. Надявам се до края на този месец да отблокираме плащанията по ОПОС. Това са около 1 милиард лева", заяви Златанова. Тя посочи, че активно се работи и за отстраняването на слабостите по ОП "Регионално развитие", но ще има резултат вероятно през есента.

Според нея в ДФ "Земеделие" трябва да бъде назначен експерт и професионалист, който да може веднага да се захвана с текущите задачи.

Зинаида Златанова отказа да коментира кандидатурата на бъдещия български еврокомисар, заявявайки, че по темата трябва да се говори след Европейския съвет на 16 юли.

Вицепремиерът коментира и идеята за новия Наказателен кодекс. "По НК работиха три правителства и четирима министри на правосъдието... аз продължих техните усилия. Твърдо вярвам, че основният принцип в управлението е приемствеността", каза Златанова и посочи, че се е съобразила с отказа на магистратската общност да приеме идеята за нуждата от нов НК.

"Важни са резултатите, а не как достигаме до тях. Колегите са уверени, че и с този кодекс могат да постигнат съответния напредък", каза вицепремиерът. Тя смята, че е основателна идеята за нов НК, както са приели и нейните предшественици преди 5 години.

Изборът на главен инспектор на съдебната система се провали поради липсата на консенсус в парламента, каза Златанова. Тя се надява бързо да бъде избран човек за този пост.

Златанова коментира и започващите след около час консултации при президента Росен Плевнелиев. "Ще присъствам по покана на президента и най-вероятно ще докладвам за състоянието на европейските фондове. Надявам се, че там ще надделее разума и консенсуса. Доказали сме, че в решителните моменти за България можем да проявим разум и консенсус", добави вицепремиерът и правосъден министър.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес