Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради акцията в "Булгартрансгаз": ПП-ДБ искат изслушване на енергийния министър

13 август 2024, 18:41 часа • 637 прочитания

Членовете на комисията по енергетика, излъчени от Парламентарната група на „Продължаваме Промяната – Демократична България“, поискаха провеждане на изслушване на министъра на енергетиката Владимир Малинов. Причина за това е акцията на Европейската прокуратура в помещения на държавния газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ ЕАД. От ПП-ДБ искат изслушването да се проведе утре на заседанието на комисията по енергетика в Народното събрание.

Още: Кьовеши разследва и разширяването на Чирен: Мнение на експерт и притеснителен сигнал

"Предвид липсата на официално изявление на „Булгартрансгаз“ ЕАД и разнопосочните медийни публикации относно първопричината за извършените действия, целта на изслушването е да бъде изяснено дали Европейската прокуратура, която разследва престъпления с евросредства, е извършила тези процесуално-следствени действия в рамките на проверка, свързана с ПГХ „Чирен“ или с договора с турската компания „Боташ“. До заемането на настоящата си длъжност, служебният министър на енергетиката – г-н Владимир Малинов е бил изпълнителен директор именно на „Булгартрансгаз“ ЕАД и поради тази причина той би имал най-пълна информация по случая", се казва в позиция на ПП-ДБ.

Акцията

По-рано днес стана ясно, че е започнала акция на Европейската прокуратура в "Булгартрансгаз". Според МВР достъпът е осигурен за разследване, свързано с турската газова компания Боташ. Еврокомисията проверява "Боташ" от няколко седмици.

Още: Калин Стоянов с подробности за влизането на европрокуратурата в "Булгартрансгаз"

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес